Din pădurile patriei se vor putea tăia 18,5 milioane mc de lemne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Volumul maxim de lemn pe picior ce va putea fi recoltat anul viitor ar putea fi de 18,5 milioane metri cubi, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern. Cantitatea este relativ similară cu cea

Volumul maxim de lemn pe picior ce va putea fi recoltat anul viitor ar putea fi de 18,5 milioane metri cubi, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern. Cantitatea este relativ similară cu cea stabilită pentru 2006 şi anii anteriori, însă recolta anuală a fost, de fiecare dată, sub maximul admis.
Revizuirea volumului de lemn, pe categoriile de resurse, se va putea face ori de câte ori va fi cazul, prin ordin al conducătorului autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, în funcţie de evoluţia procesului de reconstituire a dreptului de proprietate pentru păduri şi alte terenuri cu vegetaţie forestieră, fără a se depăşi volumul maxim de 18,5 milioane mc.
Jumătate din cantitatea de lemn care se va recolta din pădurile proprietate publică a statului va fi destinată prestărilor de servicii de către firmele atestate pentru exploatare forestieră. Sortimentele de lemn rezultate în urma exploatării şi sortării sunt valorificate de administratorul pădurilor proprietate publică a statului către consumatorii de material lemnos. Cealaltă jumătate este, potrivit proiectului amintit, destinată valorificării pe picior. "Lemnul pe picior" este expresia tehnică folosită de specialişti pentru a desemna acei arbori care încă nu au fost tăiaţi, adică sunt "pe picioarele lor". Din cantitatea totală de lemn prevăzută pentru anul viitor, 70.000 mc se vor aloca pentru realizarea contrapartizii la construcţia de drumuri forestiere. O cotă de 10% din valoarea lemnului comercializat pe picior, provenită din pădurile proprietate publică a statului, este destinată alimentării fondului extrabugetar pentru construirea de drumuri forestiere. Exploatarea lemnului în pădurile proprietate privată a persoanelor fizice se poate face de către proprietarii acestora, cu respectarea reglementărilor în vigoare. Fiecare proprietar va putea afla, de la ocolul silvic unde este arondat, cantitatea de lemn pe care va putea să o defrişeze. Aceasta se stabileşte de la caz la caz, principalul criteriu fiind vârsta arborilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite