Un oltean, prietenul comisarului Moldovan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Amza Pellea s-a descurcat admirabil chiar şi în rolul unui comunist. Azi, îl puteţi urmări pe DVD-ul care se vinde odată cu ziarul "Adevărul" "Nea Mărin" reuşea să joace cu un talent

Amza Pellea s-a descurcat admirabil chiar şi în rolul unui comunist. Azi, îl puteţi urmări pe DVD-ul care se vinde odată cu ziarul "Adevărul"

"Nea Mărin" reuşea să joace cu un talent egal orice rol, inclusiv pe cele negative, care stabilesc, ca un barometru, valoarea unui artist.

Amza a fost domnitor român, moşier înstărit, haiduc, nemernic, idiot, prefăcut, glumeţ, urgisit de soartă, Amza ştia să fie de toate. Sergiu Nicolaescu mărturiseşte că şi astăzi, când se gândeşte la o distribuţie, are pregătit un rol pentru îndrăgitul actor.

În filmul "Revanşa", care ieşea pe marile ecrane în 1978, Amza e un membru al partidului, un idealist îmbătat de utopia comunistă. El crede în partid pentru că acesta îl învaţă să fie corect, să facă bine şi, mai ales, să nu fure. Ba mai mult, să renunţe la tot ce are.

Adică tot ce-l învăţase creştinismul, numai că partidul era ceva mai palpabil şi îl arunca în lupta pentru dreptate. Singurul lucru la care nu renunţă Pârvu e afecţiunea pentru Moldovan.

"Am vrut să-l reiau pe Paraipan în alt film"

Îl ajută să se ascundă de Paraipan, îl ajută să-şi recupereze copilul, în fine, îi deschide ochii, spunându-i că Generalul, care "în urmă cu un an vânduse ţara nemţilor", se foloseşte de el. Atunci, Moldovan îi replică:

"Deocamdată trebuie să-l prind pe Zăvoianu (n.r. - interpretat de Ion Besoiu), dar, când va veni vremea, o să mă ocup şi de Antonescu".

Nicolaescu avea, aşadar, de mult ideea unei continuări a filmelor de aventuri. La Paraipan a ţinut din prima clipă. "Ştiind că iubit de public, l-am lăsat în viaţă, pentru a putea, la nevoie, să-l reiau în alt film. Nu s-a mai întâmplat", povesteşte cu regret regizorul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite