E oficial! OECD spune că Europa va intra la anul într-o “uşoară” recesiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit prognozelor OECD, ritmul de creştere al economiei europene se va reduce până la un nivel de doar 0,2% în 2012, semnificativ sub cel de 1,6% înregistrat în cursul acestui an. Analişti Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare spun că actuala criză a datoriilor suverane din Europa rămâne în continuare cea mai mare ameninţare la adresa economiei globale.

Vedem o încetinire a ritmului în care economia Statele Unite recuperează, Europa intrând într-o recesiune uşoară, şi o accelerare a ritmului de creştere în Japonia, ca efect al eforturilor de reconstrucţie a ţării, dar este un avânt temporar, deoarece efectele acestor stimului se vor pierde oricum în timp” a spus Pier Carlo Padoan, economistul şef al OECD (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică) într-o conferinţă ce a avut loc astăzi la Paris, în cadrul căreia a fost prezentat ultimul raport al instituţiei cu privire la evoluţia economiei globale.

În cel mai recent raport “Economic Outlook”, analiştii OECD vorbesc despre necesitatea ca liderii politici să ia măsuri rapide şi decisive pentru a opri tendinţa descendentă pe care economia globală se află. Potrivit acestora, criza datoriilor suverane din zona euro rămâne în continuare principala ameninţare pentru toate economiilelumii, în special din cauza capacităţii acesteia de a se răspândi rapid la nivel global.

Un risc puternic este dat în opinia acestora, şi de problemele cu care Statele Unite se confruntă în demersul de a-şi limita deficitul bugetar.

Economistul şef al OECD, Pier Carlo Padoan, spune că actuala criză a datoriilor suverane rămâne principala ameninţare pentru economia globală

Economistul şef al OECD, Pier Carlo Padoan, spune că actuala criză a datoriilor suverane rămâne principala ameninţare pentru economia globală

În scenariul de bază folosit pentru estimările făcute de specialiştii OECD s-a pornit de la premisa că factorii de decizie vor lua suficiente măsuri pentru a contracara efectele negative ale unor eventuale falimente suverane dezordonate, precum şi măsuri de protecţie împotriva contracţiei pieţei creditului şi producerii unor falimente în lanţ în sistemul bancar global. În acest caz, Produsul Intern Brut al statelor OECD va înregistra o scădere, de la 1,9% în acest an la 1,6% în 2012, înainte de recupera până la 2,3% în 2013. Nivelul şomajului în statele OECD va rămâne în jurul nivelului de 8% de-a lungul următorilor doi ani.

Potrivit raportului menţionat, PIB-ul SUA se va majora cu 2% în 2012 şi cu circa 2,5% în 2013, o rată de creştere superioară celei înregistrate anul acesta, care a fost de doar 1,7%. Pentru Europa, prognozele OECD arată o creştere economică de doar 0,2% în cursul anului viitor, în scădere puternică faţă de cea de 1,6% aşteptată pentru acest an. Economia Japoniei ar putea creşte cu 2% în 2012 şi cu 1,6% în 2013, în revenire puternică după contracţia de 0,3% înregistrată în acest an.

China, alături de celelalte state non-OECD rămân în continuare motorul economiei globale, potrivit prognozelor OECD. Economia Chinei va creşte cu 8,5% în 2012, o rată însă semnificativ mai mică decât cea înregistrată în acest an, când PIB-ul chinez este aşteptat să se majoreze cu 9,3%. În 2013 însă, China ar putea înregistra o creştere economică de circa 9,5% potrivit aceloraşi analişti.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite