În criză de oferte, Bursa aşteaptă fonduri externe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la începutul anului şi până în prezent, Bursa de Valori Bucureşti a resimţit cel mai acut absenţa fondurilor de pensii pe piaţa de capital, precum şi a ofertelor publice iniţiale.

De la începutul anului şi până în prezent, Bursa de Valori Bucureşti a resimţit cel mai acut absenţa fondurilor de pensii pe piaţa de capital, precum şi a ofertelor publice iniţiale. Soluţia optimă de redresare ar fi atragerea de fonduri externe, dar şi acestea s-au lăsat aşteptate ba, mai mult, unele dintre acestea au părăsit România în căutarea unor pieţe mai atractive.
Se puteau obţine performanţe macroeconomice sensibil mai mari prin intermedierea pe piaţa de capital a acţiunilor societăţilor privatizate. Însă privatizările au ocolit, şi în primul semestru din 2006, piaţa bursieră. Iar provocările în contextul integrării europene sunt date de creşterea concurenţei cu alte burse şi, în special, cu cele de mărime peste medie.

Cetăţenii străini au 7% din piaţă
Conform informaţiilor provenite de la BVB, structura investiţiilor realizate la această instituţie în 2006 arăta că 46% dintre jucători sunt persoane fizice rezidente, pe când persoanele fizice nerezidente deţin numai şapte procente.

Indicii evoluează imprevizibil
Piaţa de capital din România a avut de suferit în ultimii ani din cauza schimbărilor economice din ţară, afirmă analiştii. Evoluţia fluctuantă a indicilor este explicată în contextul încercării de aliniere a preţurilor. De aceea, pare imposibil de estimat cât timp va mai dura această procedură de aliniere a preţurilor, şi, implicit, a evoluţiei imprevizibile a indicilor. Iar conducerea Bursei de Valori Bucureşti apreciază că unul dintre cei mai importanţi inamici ai acestei pieţe a fost inflaţia, care a creat instabilitate.În ceea ce priveşte capitalizarea pieţei, aceasta este estimată la 25 milioane de euro la sfârşitul anului curent. Pe termen scurt, pe piaţa de capital sunt aşteptate noi listări, printre care RomTelecom, Fondul Proprietatea şi Transgaz, recent fiind listată compania Transelectrica. Pentru a determina creşterea BVB, există proiecte pentru listarea de noi companii precum Romgaz SA, Electrica Transilvania Nord sau Electrica Muntenia Nord. De asemenea, domeniul IT-ului poate aduce impulsul de care are nevoie Bursa.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite