De la 1 mai, odata cu extinderea UE, CEFTA se destrama

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* Deficitul comercial al Romaniei in raport cu noile state membre este de asteptat sa creasca * Dispar aranjamentele bilaterale si odata cu ele orice forma de protectionism

Data de 1 mai 2004 nu va insemna doar un moment istoric al largirii Uniunii Europene cu noi state membre, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia si Slovenia, Lituania, Estonia, Cipru si Malta, ci si incetarea de fapt a functionarii Acordului Central European de Comert Liber (CEFTA), din care a facut parte si Romania. In acest context, pentru tara noastra, extinderea ce va fi parafata peste doua saptamani va produce efecte in plan comercial care trebuie luate in considerare atat de agentii economici cu activitate de comert exterior, cat si in ceea ce priveste evolutia deficitului de balanta comerciala. Astfel, regimul comercial aplicat de Romania in relatia cu cele 10 state va fi cel aplicat Uniunii Europene prin Acordul European si, prin urmare, preferintele comerciale aplicate in prezent unora din tarile mentionate in virtutea CEFTA vor fi inlocuite de la 1 mai 2004 cu preferintele comerciale stipulate prin Acordul European. Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei si Comertului, acelasi cadru juridic comercial va fi aplicat si in relatia cu Letonia, Estonia, Cipru si Malta, operatorii economici care deruleaza contracte comerciale cu tarile in cauza trebuind sa aiba in vedere schimbarea regimului comercial si vamal. Care va fi impactul acestui eveniment asupra comertului exterior romanesc, cum vor fi afectati importatorii si exportatorii romani, iata doar doua provocari la care economia romaneasca va trebui sa raspunda in perioada imediat urmatoare.
CEFTA - un exercitiu ratat pentru aderarea la UE
Acordul CEFTA, la care a aderat si Romania, a luat fiinta in 1992 ca un acord de liber schimb, initiat de Polonia, Ungaria si fosta Cehoslovacie, in conditiile disparitiei CAER, in ideea facilitarii schimburilor si a cooperarii regionale. In general, rezultatele concrete ale CEFTA au fost mai slabe decat asteptarile, initial, majoritatea tarilor participante inregistrand o dinamica mult mai puternica a schimburilor cu Uniunea Europeana, fata de cea a schimbului in cadrul Acordului. Pentru Romania, operatiunile comerciale in cadrul zonei de liber schimb au insemnat mai mult un exercitiu ratat de pregatire pentru aderarea la Uniunea Europeana. Relatiile comerciale cu Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia si Slovenia, adica statele care au concentrat cea mai importanta parte a comertului in CEFTA, s-au soldat cu un deficit comercial cronic, evidentiind decalajele dintre Romania si aceste state in competitivitatea relativa a marfurilor. La prima vedere, CEFTA a fost o veritabila pacoste pentru economia romaneasca si sub acest aspect s-ar parea ca nu avem a-i regreta disparitia.
Mihai Ionescu, secretar general ANEIR:
Nu vom avea de castigat
Ca membru al CEFTA, care a fost un acord de liber schimb, este adevarat ca Romania a inregistrat importante deficite - ne-a declarat Mihai Ionescu, secretar general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor (ANEIR). Acesta a precizat insa ca schimbarea regimului comercial si vamal incepand de la 1 mai 2004 nu va aduce beneficii agentilor economici cu activitate de comert exterior. "Nu vom avea de castigat, deoarece, comparativ cu CEFTA, regulile din Acordul European sunt mult mai rigide. Nu este vorba atat despre regimul taxelor vamale, oricum schimburile comerciale sunt total liberalizate. Pe partea de export insa - iar in ceea ce priveste statele in cauza volumul era insemnat - lucrurile se vor complica. Vor aparea mult mai multe restrictii netarifare, conditii de acces pe piata referitoare la calitate, ecologie, metrologie si altele asemenea. De multe ori, aceste bariere sunt mai greu de trecut decat cele vamale, in care exista solutia scaderii pretului pentru pastrarea competitivitatii marfurilor".
Daniel Daianu, fost ministru de Finante:
Este posibil ca deficitul sa se amplifice
"Oricum in relatiile cu CEFTA aveam un deficit foarte mare si este posibil ca incepand cu 1 mai acesta sa se amplifice" - considera Daniel Daianu, profesor de economie si fost ministru de Finante. CEFTA avea totusi un regim comercial care nu se alinia regulilor din Uniunea Europeana, in sensul ca statele membre au incercat sa impace procesul de liberalizare a comertului cu Uniunea cu aranjamentele bilaterale de protectie a pietelor, asa cum am procedat noi la un moment dat in comertul cu carne. Incepand de la 1 mai, asemenea aranjamente nu vor mai fi posibile, in schimb subventiile pe care le practicau Ungaria, Cehia sau Polonia nu vor putea fi mai mari decat standardele Uniunii Europene. Trebuie tinut cont ca, de la 1 mai, Romania va trebui sa negocieze cu 25 de tari. Un factor, destul de greu de evaluat, dar care ar putea sa lucreze in favoarea noastra, ar fi ca aranjamentele bilaterale care functionau in cadrul CEFTA sa fie substituite cu conditiile preferentiale existente intre Romania si vechile state membre ale Uniunii. Cert este ca Romania va resimti costurile neaderarii in primul val atat sub raportul deficitului comercial, cat si al investitiilor straine".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite