Industria şi-a încetinit avansul la 4,2% în trimestrul III, iar construcţiile şi-au accentuat declinul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Industria şi-a încetinit avansul în trimestrul al treilea faţă de cel raportat în perioada aprilie-iunie, la 4,2%, în timp ce construcţiile şi-au accentuat declinul, la 14,9%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), care a menţinut estimările iniţiale privind evoluţia economiei.

În trimestrul al doilea, industria a urcat cu 5,9% față de perioada similară dn 2009, iar construcțiile au scăzut cu 8,3%.

Produsul Intern Brut este estimat pentru al treilea trimestru la 126,29 miliarde de lei, în scădere, în termeni reali, cu 0,7% faţă de perioada aprilie - iunie, potrivit datelor ajustate sezonier. Economia a scăzut în trimestrul al treilea comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2009 cu 2,3% potrivit datelor ajustate sezonier.

Potrivit datelor brute, PIB-ul este evaluat la 136,6 miliarde de lei în trimestrul al treilea, cu 2,5% mai mic comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Industria continuă să fie campioană

Industria a fost ramura care a înregistrat în trimestrul al treilea cea mai mare creştere a volumului de activitate, cu 4,2% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2009, potrivit datelor brute.

Creşteri uşoare ale volumului de activitate s-au mai înregistrat în perioada analizată şi în activităţile financiare, imobiliare, de închirieri şi serviciile pentru întreprinderi (+2,6%).

Reduceri ale volumului de activitate au avut loc în agricultură, vânat şi silvicultură; pescuit şi piscicultură (-7,6%), construcţii (-14,9%), în activităţile de comerţ, repararea automobilelor şi articolelor casnice; hoteluri şi restaurante; transporturi şi telecomunicaţii (-6,5%) şi în alte activităţi de servicii (-0,3%).

"Ca o consecinţă a evoluţiei negative înregistrate pe ansamblul economiei, a scăzut volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs înregistrând o scădere cu 3,3%", se menționează într-un comunicat INS.

Consumul intern, în scădere

În serie ajustată sezonier, scăderea în volum a construcţiilor a fost de 3,6%, față de un declin de doar 0,1% înregistrat în trimestrul al doilea, iar industria a raportat o creştere de doar 2,4%, comparativ cu un avans de 4,2%.

Din punct de vedere al utilizării PIB, cererea internă a scăzut în perioada iulie-septembrie cu 2,5% comparativ cu aceaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor brute, pe seama reducerii volumului formării brute de capital fix (-13,7%), cât şi a volumului consumului final.

Consumul final total a scăzut cu 1,4% atât ca urmare a diminuării volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei cu 1%, cât şi a volumului cheltuielii pentru consum final a administraţiilor publice cu 3%.

Exporturile au accelerat

Pe de altă parte, un efect pozitiv asupra PIB l-a avut evoluţia exportului net ca urmare a creşterii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri şi servicii (14,6%) comparativ cu cea a volumului importurilor (11,9%).

În primele nouă luni, PIB-ul estimat este de 348,02 miliarde de lei, în scădere în termeni reali cu 1,9% faţă de perioada corespunzătoare din anul 2009.

Scăderea PIB în primele nouă luni a fost determinată, în mod semnificativ, de reducerea volumului de activitate şi, în consecinţă, a valorii adăugate brute din construcţii (-13,3%), agricultură, vânat şi silvicultură; pescuit şi piscicultură (-5,4%) şi servicii (-2,2%). Cele trei sectoare au avut o contribuţie la formarea PIB de 62,3%, respectiv 7,3% construcţiile, 6% agricultura şi 49% serviciile.

Valoarea adăugată brută din industrie a crescut în primele nouă luni cu 4,8%.

Consumul final total s-a diminuat în primele nouă luni cu 1,9% comparativ cu perioada corespunzătoare din anul precedent, atât pe seama reducerii cheltuielii pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei, cu 1,9%, cât şi a cheltuielii pentru consum final a administraţiilor publice, cu 2,2%.

Formarea brută de capital fix a înregistrat o scădere cu 16,1% în primele nouă luni.

Economia a intrat în recesiune în trimestrul al treilea din 2008, odată cu scăderea Produslui Intern Brut în termeni ajustaţi sezoneri, faţă de precedentele trei luni, cu 0,1%.

PIB-ul va scădea cu 1,9% în acest an, potrivit estimărilor autorităților române şi FMI, care mizează pe revenirea economiei pe creştere în 2011.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite