Isărescu: Avem un sistem fiscal care-ţi dă o singură şansă - evaziunea fiscală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sistemul fiscal din România este conceput astfel încât să forţeze managerii societăţilor comerciale să recurgă la evaziune fiscală, a declarat joi guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu.

El a precizat că există un cerc vicios care pune piedici dezvoltării pieţei de capital din ţară.

Afirmaţiile au fost făcute în cadrul conferinţei "Finanţarea prin bursă", organizată de BVB şi Depozitarul Central, în partneriat cu Ziarul Financiar.

Guvernatorul BNR, invitat la eveniment, a atras atentia că modelul antreprenorului român vizează atât calitatea de patron, cât şi de manager. Totuşi, sistemul fiscal este conceput astfel încât să forţeze managerii să facă evaziune fiscal. Toate acestea sunt piedici în dezvoltarea pieţei de capital din România, potrivit lui Mugur Isărescu.

Isărescu a spus că modelul antreprenorului român, care vrea să fie şi patron şi manager, dar şi sistemul fiscal conceput astfel încât să forţeze managerii să facă evaziune fiscală, sunt piedici în dezvoltarea pieţei de capital din România.

"Transparenţa este iarăşi o problemă, o chestiune culturală. Vii la bursă, cam spui ce ai în ogradă. Mulţi se feresc. «Lasă mă, că ştiu eu cum e», spun antreprenorii. E adevărat că dacă vom continua cu un sistem fiscal care te împovărează, îţi scoate ochii din cap, şi-ţi dă o singură şansă, să faci evaziune fiscală, nu putem spera la dezvoltarea bursei din România", a spus Isărescu, la conferinţa "Finanţarea prin bursă", organizată de BVB şi Depozitarul Central.

El a punctat că s-au făcut paşi în direcţia bună, a simplificării şi stabilităţii sistemului fiscal, dar încă insuficienţi, iar o îmbunătăţire a acestuia ar putea crea un cerc virtuos, care ar ajuta pieţele, inclusiv piaţa de capital.

"Iar mă vor cita jurnaliştii că m-am luat de sistemul fiscal, se mai enervează şi ministrul Finanţelor... noroc că e tânăr (ministrul Finanţelor, Bogdan Drăgoi -n.r.) şi n-are curaj să-mi zică: «Băi, iar te bagi în ograda mea».... Dar chiar e vorba de crearea unui cerc vicios", a continuat Isărescu.

Guvernatorul BNR a arătat că Bursa de Valori va avea rolul să deschidă un subiect sensibil, acela al modelului antreprenorului român din ultimii 20 de ani, care este şi patron şi manager şi refuză să împartă responsabilităţile, inclusiv dacă este vorba de copii sau soţie.

Pe de altă parte, Isărescu a spus că antreprenorii români trebuie să iasă din cultura paternalistă, care nu este neapărat tipic românească. " Vrea să conducă tot, să stea de dimineaţă până seara (...) divorţul acesta între investitor şi management este o chestiune culturală. Nu zic că trebuie o ruptură, nu folosesc acest cuvânt, pentru că cel care a pus bani acolo vrea să conducă, să fie acolo. Face parte din evoluţia culturală, din noul capitalism românesc. Dar la un moment dat trebuie să depăşim, pentru că altfel nu vine nimeni la bursă, că se fereşte de parteneri", a mai spus Isărescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite