Nu sunt motive pentru scumpirea carnii de porc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentantii Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului (MAPAM) considera ca nu exista motive care sa justifice majorarea preturilor la carne si la preparatele de porc, ceruta de

Reprezentantii Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului (MAPAM) considera ca nu exista motive care sa justifice majorarea preturilor la carne si la preparatele de porc, ceruta de Asociatia Romana a Carnii (ARC). "Apreciem ca necesarul de carne de porc pentru consum se asigura din productia interna in proportie mai mare decat anul trecut. Completarea se realizeaza din import in special la carne transata, unde se aplica o taxa vamala de 20%", a declarat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Petre Daea, secretar de stat in MAPAM. Aceste afirmatii vin ca raspuns la un comunicat al ARC prin care se sustine necesitatea cresterii preturilor la carne de porc si la preparatele din carne de porc din cauza cresterii pretului porcilor si a materiei prime. Un alt motiv invocat de procesatorii de carne este, de asemenea, nivelul taxelor vamale care, dupa opinia acestora, nu mai este in stare sa stabilizeze piata". Asadar, procesatorii au cerut anularea temporara, pana la sfarsitul anului, a taxelor vamale la importul de carne de porc, altfel industria de ramura va fi nevoita sa scumpeasca produsele din carne. Reprezentantii MAPAM au declarat, la randul lor, ca productia marfa de carne de porc pe anul 2003 va fi subventionata cu 7.000 de lei pana la sfarsitul anului, valoarea totala a subventiei ajungand la 598 miliarde de lei, ceea ce reprezinta o crestere cu 25% fata de anul trecut. "In ceea ce priveste taxele vamale, acestea nu pot fi schimbate tot timpul. In plus, toate masurile au fost discutate si convenite cu reprezentantii Patronatului Roman al Carnii si Asociatiei Romane a Carnii. Cu ocazia discutiilor a fost incheiat un Protocol prin care asociatiile patronale s-au angajat sa mentina constant nivelul preturilor la carnea proaspata de porc, la consumator, pana la sfarsitul acestui an", a mai spus Daea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite