Un milion de euro, cea mai scumpă locuinţă de la târgul de case

0
Publicat:
Ultima actualizare:

80% din pereţii exteriori ai acestui imobil reprezintă suprafaţă vitrată Dintre cele peste 10.000 de locuinţe scoase la vânzare în cadrul târgului imobiliar Timon, o singură ofertă

80% din pereţii exteriori ai acestui imobil reprezintă suprafaţă vitrată

Dintre cele peste 10.000 de locuinţe scoase la vânzare în cadrul târgului imobiliar Timon, o singură ofertă depăşeşte pragul milionului de euro. Care sunt motivele care îi fac pe proprietari să ceară un asemenea preţ?

Această locuinţă, care costă cam cât douăzeci de garsoniere în cartierul Dristor, are o suprafaţă construită de aproximativ 350 de metri pătraţi şi o curte de 1.000 de metri pătraţi. "La această oră, în România nu există locuinţe de lux conform standardelor occidentale. Noi nu vindem o casă într-un ansamblu rezidenţial, fie ea şi o vilă cu douăzeci de camere, ci un nou concept de spaţiu de locuit", spune Eugen Chiracu, director executiv al Falcon Corporation, compania care dezvoltă acest proiect. Piscină, saună, jacuzzi, terase acoperite sau descoperite sunt doar câteva dintre caracteristicile casei de un milion de euro, la care se adaugă un design de inspiraţie japoneză. Dezvoltatorii spun că, în locaţia din apropierea Snagovului, vor să construiască circa 15 astfel de locuinţe. "Costurile aferente acestei investiţii se apropie de 10 milioane de euro", a precizat pentru Adevărul Eugen Chiracu. O altă caracteristică aparte a acestor case este şi faptul că 80% din pereţii exteriori sunt din sticlă, excepţia fiind pereţii de la etaj ai dormitoarelor.

Pe piaţă există şi oferte de 4.000 de euro pe mp

O altă ofertă notabilă pe segmentul imobilelor de lux prezentată la Timon este şi ansamblul Persepolis. Acesta este însă un proiect de 124 de apartamente, amplasat în zona parcului Herăstrău. Şi în acest caz preţul unui metru pătrat depăşeşte graniţa celor 2.000 de euro. Cu toate acestea, pe piaţa imobiliară din România există oferte de locuinţe noi care depăşesc cifra-reper a milionului de euro. Este cazul proiectului realizat de un institut de cercetare autohton care încearcă o îmbinare între o casă şi un iaht. Locaţia proiectului este lacul Floreasca, iar preţul estimat este de 4.775 de euro pe metrul pătrat, în timp ce costurile de întreţinere lunare se vor ridica la circa 3.900 de euro.

Piaţa locuinţelor de lux din Bucureşti este primul segment al imobiliarului care se dezvoltă în perioada postrevoluţionară. Ea a apărut încă din 1996 şi era reprezentată pe atunci de apartamente sau vile destinate expaţilor din cadrul companiilor multinaţionale sau pentru personalul din ambasade.

Specialiştii companiei de consultanţă DTZ Echinox estimau recent că, în cazul noilor construcţii de lux din Bucureşti, 95% din acestea sunt deţinute de micii developeri români, care achiziţionează terenuri şi construiesc un număr restrâns de apartamente, cu predilecţie în zona de nord a Capitalei. În prezent, palierul de sus al luxului pentru locuinţele în oraş este reprezentat de penthouse-uri. În funcţie de suprafaţă şi locaţie, preţul acestui tip de casă porneşte de la 600.000 de euro şi depăşeşte frecvent un milion de euro. Oferta este însă una limitată numeric şi se adresează în special marilor oameni de afaceri foarte ataşaţi de oraş prin prisma locului de muncă, dar care doresc în acelaşi timp să beneficieze de spaţii de locuit comparabile cu cele dintr-o vilă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite