760 milioane de lei de la stat pentru deponenţii Dacia
0Documentele necesare recuperării banilor pot fi depuse după 3 martie. Deşi şi-au depus banii la CEC pentru achiziţia unei Dacii, 37.462 de români nu au intrat în posesia automobilului mult
Documentele necesare recuperării banilor pot fi depuse după 3 martie.
Deşi şi-au depus banii la CEC pentru achiziţia unei Dacii, 37.462 de români nu au intrat în posesia automobilului mult visat.
Acum, la 16 ani de la ultima depunere, statul a hotărât să-i despăgubească pe aceştia. Valoarea medie a unei despăguburi este de 20.000 de lei, dar variază în funcţie de valoarea depozitului constituit.
Românii care au depus bani la CEC pentru achiziţia unei Dacii vor fi despăgubiţi, în medie, cu 20.000 lei. Valoarea totală a despăgubirilor este de 760 milioane lei şi va fi asigurată printr-o emisiune de titluri de stat, efectuată în două tranşe, pe numele CEC.
Deponenţii se vor putea prezenta, începând cu data de 3 martie 2008, la 70 dintre agenţiile Casei de Economii şi Consemnaţiuni pentru a-şi clarifica situaţia juridică şi a primi o scrisoare de confirmare. Având în vedere faptul că depunerile au început încă din 1966, unii dintre îndreptăţiţi să fie despăgubiţi nu se vor putea bucura de decizia guvernului.
"Personal, cred că circa 30% din cei care au depus bani pentru Dacii nu mai sunt în măsură să vină personal şi vor fi reprezentaţi, de aceea fac apel ca lumea să vină la bancă să-şi clarifice situaţiile privind documentele", a declarat Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC.
El este de părere că mulţi dintre despăgubiţi nu-şi vor retrage imediat sumele de la CEC, ci îşi vor păstra banii în depozitele băncii. Odată cu primirea scrisorii de confirmare, despăgubiţii pot opta, până la data de 21 decembrie, pentru transferul automat al sumelor într-un depozit sau într-un cont curent pus la dispoziţie de CEC. Jumătate dintre cei interesaţi să ridice în numerar sumele cuvenite o vor putea face începând cu data de 21 decembrie, iar restul începând cu 21 ianuarie 2009.
Împărţirea deponenţilor se va face după numele judeţului, prima parte dintre aceştia provenind din judeţe de la Alba până la Mureş, în ordine alfabetică, iar ceilalţi provenind din judeţele Neamţ până la Vrancea, în a doua tranşă intrând şi Bucureşti. Pentru retragerile de numerar va fi perceput un comision în valoare de 0,5% din suma retrasă.
Fără taxe notariale
Titularii depozitelor pentru Dacii se vor prezenta cu "cecul cu limită de sumă" şi un act de identitate în original, în timp ce moştenitorii sau împuterniciţii acestora vor prezenta documente suplimentare. Persoanele care au pierdut "CEC-ul cu limită de sumă" vor putea intra în posesia despăgubirilor după verificarea bazelor de date.
Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România va asigura gratuit redactarea procurilor de împuternicire sau a altor documente reclamate de procesul de despăgubire. În plus, banii plătiţi deponenţilor nu vor fi impozitaţi.