240 milioane de euro pentru producţia de biodiesel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producţia de biodiesel - carburanţi ecologici - din ţara noastră va atrage, anul viitor, investiţii de aproximativ 240 milioane de euro, foarte mulţi agenţi economici străini şi autohtoni

Producţia de biodiesel - carburanţi ecologici - din ţara noastră va atrage, anul viitor, investiţii de aproximativ 240 milioane de euro, foarte mulţi agenţi economici străini şi autohtoni fiind interesaţi de dezvoltarea acestui segment.
Boomul investiţional care se va face simţit, începând de anul viitor, se justifică prin normele impuse României de Uniunea Europeană la capitolul carburanţi. În acest sens, până la data aderării, 2% din carburanţii folosiţi în ţara noastră trebuie să fie bio. Acest procentaj va creşte treptat, pentru a ajunge la 5,75%, până la sfârşitul anului 2010. Aceeaşi cantitate este vizată pentru acel an în ceea ce priveşte întregul consum la nivelul spaţiului UE.
"De trei ani suntem bombardaţi de investitori din Marea Britanie, Olanda, Portugalia sau Spania, care doresc să investească pentru a produce biodiesel, aflat la mare căutare în Occident", a declarat Vasile Stanca, şef serviciu în cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR), citat de Rompres.
Potrivit oficialilor din cadrul Ministerului Economiei, anii 2007 şi 2008 vor reprezenta adevărate vârfuri investiţionale în sector, în condiţiile în care nu mai puţin de şase capacităţi de producţie sunt programate să intre în funcţiune anul viitor în majoritatea judeţelor din sudul României. Este vorba atât de secţii speciale de producţie a biodieselului pe lângă fabricile de ulei alimentar, cât şi de facilităţi de producţie în cadrul rafinăriilor petroliere. Astfel, compania germană MAN Ferostaal construieşte la Atel, lângă Sibiu, o fabrică de biodiesel, valoarea investiţiei fiind de 138 milioane de euro. Portughezii de la Martifer investesc circa 55 milioane de euro pentru o rafinărie de biodiesel la Lehliu Gară, în judeţul Călăraşi.
"Investitorii autohtoni au şi ei în plan realizarea unor fabrici de biodiesel. Grupul Porumboiu investeşte circa 18 milioane de euro la Bacău, în timp ce Rompetrol şi Argus Constanţa şi-au propus realizarea unor instalaţii de producţie a biodieselului, cu investiţii de 19 milioane de euro, respectiv 10 milioane de euro", a precizat Stanca. ţinta pentru anul 2008 este atingerea unei cote de biodiesel de circa 400.000 tone, obţinut în principal din floarea-soarelui şi din rapiţă. În prezent, Uniunea Europeană produce 75% din cantitatea mondială de biodiesel. Germania este lider al pieţei în acest sector, cu peste 50% din producţia de biodiesel a UE, adică 1,03 milioane de tone la nivelul anului 2004.
România are o capacitate de furnizare de ulei vegetal din floarea-soarelui, soia sau rapiţă de 500.000-550.000 tone pe an, ceea ce se traduce în aceeaşi cantitate de biodiesel pe an. Pentru stimularea producţiei, Ministerul Agriculturii a extins subvenţia pentru toamna 2006, de 1 RON/litrul de motorină folosit în agricultură şi la biodiesel. În plus, din 2007 va intra în funcţiune un sistem mai amplu de susţinere financiară a culturilor bioenergetice, respectiv cele de rapiţă, floarea-soarelui, soia, dar şi sfecla de zahăr şi cerealele care se pretează la culturi energetice. Astfel, este de aşteptat ca, în următorii ani, culturile agricole de rapiţă să cunoască o ascensiune deosebită.
"Rapiţa este cea mai bună plantă pentru producerea biodieselului, pentru că are cea mai mare putere calorică dintre plantele oleaginoase", spune Stancu. Dacă în 2004-2005 s-a recoltat rapiţă de pe 85.000 hectare, în 2005-2006 recolta a fost culeasă de pe 105.000 hectare, iar în 2010 se prevede să se recolteze rapiţă de pe 500.000 de hectare. Situaţia nu este aşa de roz la producţia de bioetanol, materia primă principală fiind porumbul. Potrivit lui Stanca, producerea bioetanolului nu a atras niciun investitor în producerea acestei materii prime ca înlocuitor al benzinei, din cauza faptului că nu s-a rezolvat până în prezent problema scutirii de accize la producţie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite