845 milioane de euro pentru infrastructura comunelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a triplat ieri suma alocată programului pentru infrastructura comunelor de la un miliard la trei miliarde de lei (845 milioane de euro), după ce două treimi din localităţile României

Guvernul a triplat ieri suma alocată programului pentru infrastructura comunelor de la un miliard la trei miliarde de lei (845 milioane de euro), după ce două treimi din localităţile României şi-au înscris proiectele pentru finanţare.
Conform purtătorului de cuvânt al guvernului, Oana Marinescu, 2.028 de comune din cele 3.000 câte există la nivelul ţării s-au înscris on-line pentru a beneficia de bani de la guvern. Demarat la începutul anului, programul finanţează construcţia de poduri şi podeţe, punţi pietonale, canalizări, staţii de epurare şi alimentări cu apă, dar şi construcţia de platforme de deşeuri în comune sau în zonele periurbane.
Potrivit lui Marian Petrache, secretar de stat la Cancelaria Primului-Ministru şi şeful Comisiei de evaluare a proiectelor, succesul de care s-a bucurat acest program i-a surprins chiar şi pe iniţiatori.
"Numai într-un minut, la ora 8,44 din prima zi de înscriere, pe 6 iulie, au fost înregistrate 62 de cereri de finanţare. Unii primari s-au înscris şi de 10-12 de ori, ca să fie siguri", a declarat, pentru Adevărul, Marian Petrache. Pe lângă suplimentarea de fonduri, programul a fost prelungit cu încă un an, până în 2009. Programul este gândit astfel încât măsurile finanţate să fie complementare cu cele promovate prin programele europene PHARE, ISPA şi SAPARD, precum şi cu obiectivele care pot fi finanţate prin fondurile structurale şi de coeziune. Valoarea totală a cererilor de finanţare depuse de primari însumează 4,66 miliarde de lei (1,31 miliarde de euro), de peste patru ori mai mult decât bugetul iniţial alocat. În total au fost 3.197 de înscrieri, iar după eliminarea suprapunerilor au rămas 2.028 de localităţi înscrise.
Bugetul iniţial nu ar fi permis finanţarea a mai mult de 380 de proiecte. Bugetul programului pentru acest an este de 350 milioane de lei (100 milioane de euro), dar cheltuirea banilor este problematică, din cauza timpului scurt. Lista cu prima tranşă de 600 de proiecte care vor intra la finanţare urmează să fie finalizată în perioada următoare.

40% din finanţări pentru alimentări cu apă
n peste 500 de proiecte sunt depuse de primari liberali, mai puţin de 500 de primari democraţi, restul de 800 fiind depuse de primari pesedişti şi din partea UDMR
n 21% din cererile de finanţare au şi proiecte
n 30% din proiecte sunt pentru poduri şi podeţe (valoarea medie: 1,68 milioane de lei)
n 40% sunt pentru alimentări cu apă (valoarea medie: 2,75 milioane de lei)
n 25% pentru canalizări (valoarea medie: 3,41 milioane de lei)
n 5% sunt proiecte complexe (valoarea medie: 3,53 milioane de lei)

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite