66 milioane de euro, câştig din pariuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii au cheltuit, anul trecut, pe pariuri sportive, aproximativ 100 milioane de euro, dar au câştigat mai mult de jumătate din sumele jucate. Circa 66 milioane de euro au intrat, în 2005, în

Românii au cheltuit, anul trecut, pe pariuri sportive, aproximativ 100 milioane de euro, dar au câştigat mai mult de jumătate din sumele jucate. Circa 66 milioane de euro au intrat, în 2005, în buzunarele celor care au pariat pe sport.
Piaţa pariurilor sportive din România aproape că s-a dublat anul trecut. "Încasările agenţiilor de profil s-au ridicat la aproximativ 100 milioane de euro, iar câştigurile jucătorilor, la circa 66 milioane de euro", a declarat, pentru Adevărul, Daniel Smeadă, director executiv al Romanian Bookmakers - Asociaţia Organizatorilor de Pariuri din România. Potrivit acestuia, românii pariază cel mai mult pe meciurile din campionatele puternice din Europa, respectiv Anglia, Spania, Italia, Germania şi Franţa, dar şi pe meciurile de eveniment.
Pariurile on-line vin tare din urmă
Potrivit reprezentantului asociaţiei, piaţa clasică a pariurilor sportive va stagna însă în acest an, lăsând tot mai mult teren pariurilor on-line. Motivul îl constituie, spune acesta, impozitarea excesivă care subţiază tot mai mult profiturile companiilor de profil prezente pe piaţa din România. "Pariurile on-line vin tare din urmă. În doi ani au câştigat 6% din piaţă. şi estimările spun că în acest an vor atinge 10%", a precizat Daniel Smeadă. În acest moment, lider pe piaţa pariurilor sportive on-line este Game Bookers, dar urmează să vină B Win şi Globet, jucători importanţi pe piaţa internaţională de pariuri sportive on-line. şi piaţa clasică a pariurilor sportive ar mai prezenta potenţial de dezvoltare, spun reprezentanţii asociaţiei. Spre exemplu, William Hill - devenit numărul unu pe plan mondial, prin achiziţia, recent, a diviziei din Marea Britanie a Stanley Leasure, lipseşte de pe piaţa pariurilor sportive din România.

Sistemul de impozitare
Stagnarea pieţei pariurilor sportive din România estimată pentru acest an este pusă pe seama fiscalităţii excesive din domeniu. Principalii actori din piaţă acuză chiar statul că încearcă să falimenteze acest domeniu de activitate.
Impozitele pe care companiile de profil le plătesc statului:
- 5% din încasările totale se duc la Agenţia Naţională pentru Sport
- 10% din încasări - la Fondul Naţional de Solidaritate, constituit la nivelul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale
- 5% din încasări - taxă de licenţă
- 5% - impozit pe profit
- 4% din profitul anual se duc la Fondul Cinematografic
- 2% din încasări se percep sub forma timbrului monumentelor istorice
Impozitele pe care le plătesc jucătorii:
Potrivit legislaţiei în vigoare, se impozitează orice câştig mai mare de 600 RON, adică 150 de euro. Câştigurile care se încadrează între 600 RON şi 10.000 RON se impozitează cu 20%. Pentru ce depăşeşte 10.000 RON, impozitul reţinut este de 25%.

Top case pariuri după cota de piaţă:
1. Astra - 35%
2. Pariloto (Loteria Română) - 30%
3. Stanleybet - 17%
4. Global Sport Bet - 15%
5. Alţii - 3% (împărţit între aproximativ 20 de firme mici)
Sursa: Asociaţia Organizatorilor de Pariuri din România (Romanian Bookmakers)

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite