Peste 234 de milioane de euro va costa eliberarea frecvenţelor de telefonie mobilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Costurile eliberării benzilor de frecvenţe radio care vor fi scoase la licitaţie în acest an pentru furnizarea de servicii de comunicaţii de bandă largă însumează 234,4 milioane de euro, potrivit Autoritatăţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Din cei 234,4 milioane de euro ANCOM va suporta 30 de milioane de euro, iar diferenţa va reveni operatorilor câştigători ai licenţelor.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii şi Ministerul Apărării Naţionale (MApN), în calitate de iniţiatori, au lansat, marţi, spre consultare publică, proiectul ordonanţei de urgenţă privind eliberarea benzilor de frecvenţe radio 830-862 MHz, 1.747,5-1.785 MHz, 1.842,5-1.880 MHz şi 2.500-2.690 MHz.

"Aceste benzi, aflate în prezent parţial în utilizare guvernamentală de către MApN, urmează a fi scoase la licitaţie de către ANCOM în vederea furnizării de servicii de comunicaţii de bandă largă. ANCOM urmăreşte să stimuleze astfel concurenţa în piaţa de comunicaţii, pentru a oferi consumatorilor mai multe posibilităţi de alegere şi pentru a extinde accesul la aceste servicii în zonele rurale şi în acele zone în care instalarea reţelelor fixe de comunicaţii este dificilă sau ineficientă din punct de vedere economic", se arată într-un comunicat al ANCOM, citat de Mediafax.

Eliberarea benzilor de frecvenţe radio de către MApN presupune schimbarea destinaţiei şi reorganizarea utilizării acestor benzi, acest lucru putând fi realizat numai după mutarea aplicaţiilor existente (sisteme radioelectrice militare destinate serviciilor de radionavigaţie aeronautică, radiocomunicaţii pentru comanda şi controlul forţelor armate şi supravegherea spaţiului aerian al României) în alte benzi de frecvenţe radio, se spune în comunicat.

Reorganizarea utilizării benzilor de frecvenţe radio presupune o serie de costuri generate de achiziţia noilor echipamente şi instalarea acestora în vederea continuării îndeplinirii atribuţiilor prevăzute de lege în sarcina MApN sau a unităţilor subordonate.

"Este aşadar esenţial ca MApN să beneficieze de un orizont de timp suficient pentru achiziţia şi instalarea noilor echipamente, dar şi de resursele financiare necesare pentru eliberarea acestor benzi de frecvenţe radio", mai este precizat în comunicat.

MApN a evaluat costurile presupuse de schimbarea destinaţiei sau reorganizarea utilizării benzilor de frecvenţe radio la 93 de milioane de euro, în cazul benzii de frecvenţe radio 830-862 MHz, la 130,2 milioane euro în cazul benzii de frecvenţe radio 2.500-2.690 MHz şi la 11,2 milioane euro pentru benzile de frecvenţe radio 1.747,5-1.785 MHz şi 1.842,5-1.880 MHz.


Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite