700 milioane RON, total subscrieri la Transelectrica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

s-a lăsat cu o suprasubscriere de peste şase ori, depăşind aşteptările analiştilor pieţei de capital."Potrivit ultimelor cifre, nivelul general de suprasubscriere este de 6,5 ori. La tranşa

s-a lăsat cu o suprasubscriere de peste şase ori, depăşind aşteptările analiştilor pieţei de capital.
"Potrivit ultimelor cifre, nivelul general de suprasubscriere este de 6,5 ori. La tranşa investitorilor mari, nivelul de suprasubscriere este de 8,4 ori, iar la tranşa investitorilor mici - de 3,6 ori", ne-a declarat, ieri, Răzvan Purdilă, directorul direcţiei Piaţă de Capital din cadrul Transelectrica. Succesul IPO-ului i-a luat prin surprindere chiar şi pe reprezentanţii companiei: "Nu ne aşteptam la un rezultat atât de bun, cu atât mai mult ţinând cont de situaţia din ultima perioadă traversată de bursa noastră, dar şi de scăderile de pe pieţele europene, cauzate de migraţia fondurilor de investiţii către piaţa americană", spune Purdilă.
"Mai ales în ceea ce priveşte subscrierile mari (n.r. - total de peste 150 milioane de euro), rezultatul a fost neaşteptat, reprezentând încă o dovadă că este nevoie de emitenţi puternici în ringul bursier", spune Marcel Murgoci, directorul de tranzacţionare al Estinvest Focşani. Valoarea totală a subscrierii s-a ridicat la 700 milioane RON (aproximativ 195 milioane de euro). În ceea ce priveşte investitorii de calibru, BCR s-a impus detaşat cu o subscriere de 35 milioane de euro. "În afară de BCR, cele mai mari subscrieri nu depăşesc 1,5%-1,6%", a subliniat Purdilă. Cele cinci Societăţi de Investiţii Financiare (SIF) au subscris în cadrul ofertei Transelectrica, pe prima poziţie situându-se SIF 5 Oltenia, care a cumpărat 2,3 milioane de acţiuni, în valoare totală de aproape 40 milioane de lei. Pe următoarele două poziţii s-au clasat SIF 4 Muntenia, cu o subscriere în valoare de 21 milioane de lei, şi SIF 2 Moldova, cu 15,04 milioane de lei.

Si aici se aplică metoda pro-rata
Acţiunile vor fi distribuite prin metoda de alocare proporţională numită "pro-rata", care implică plăţi sau beneficii în funcţie de investiţie. Concret, se adună toate subscrierile şi, prin raportare la numărul de acţiuni oferite, se stabileşte procentul care revine fiecărei subscrieri. Fiecare subscriitor va primi un număr de acţiuni proporţional cu suma subscrisă. "În cazul unei oferte subscrise de 5 ori, un investitor va obţine doar un procent de 20% din acţiunile subscrise (1/5)", explică Andreea Ciobanu, analist la Intercapital Invest. La cinci zile lucrătoare de la închiderea ofertei, în contul investitorilor se virează diferenţa de preţ.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite