Daca vom primi 900 miliarde lei de la buget, vom returna intreprinzatorilor impozitul pe profitul reinvestit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* 13 programe noi pentru IMM * Din februarie, agentia va organiza o caravana prin tara pentru a explica intreprinzatorilor ce inseamna integrarea in UE

- Ce impact are cota unica de impozitare asupra intreprinzatorilor privati?
- Introducerea cotei unice de impozitare de 16% este o masura buna, insa are si implicatii negative asupra sectorului intreprinderilor mici si mijlocii. Concret, este vorba despre cresterea impozitului la microintreprinderi de la 1,5% la 3%, ceea ce inseamna dublarea sumelor percepute.
- Aceasta masura va duce la disparitia unor microintreprinderi? Cum au reactionat micii intreprinzatori?
- Pentru unele microintreprinderi, dublarea impozitului este o problema (cazul intreprinderilor care au chioscuri). Din semnalele pe care le avem din teritoriu, nu este vorba insa despre un impact semnificativ. Partidul Umanist propune ca, pe masura ce permite bugetul si daca in urma injectiei de adrenalina (cota unica de impozitare), economia reala va raspunde, in 6-8 luni, sa se revina la cota de impozitare a microintreprinderilor, de 1,5%.
- Se vorbeste despre o cifra de peste 200.000 de IMM, care la finele anului 2003, au inregistrat pierderi sau profit zero...
- Cifra este oferita de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii. Este foarte greu de nuantat: cate din IMM din Romania inseamna microfirme, care sunt ale salariatilor - o practica foarte raspandita si cate sunt, de fapt, microintreprinderi. Prin programul de asistenta Phare incercam sa construim o baza de date.
- Va iesi sau nu economia subterana la suprafata?
- Cota unica de impozitare va conduce cu siguranta la diminuarea si chiar la eliminarea economiei subterane. Reducerea fiscalitatii ii va determina pe multi intreprinzatori sa paraseasca zona business-ului gri si a contabilitatii "fardate". Practic, toate firmele vor trebui sa intre in economia contabilizata deoarece monitorizarile vor fi extrem de dure, ca de altfel si sanctiunile care se vor aplica.
- De la bugetul de stat, s-a alocat 0,2% din PIB pentru IMM, adica 4.500 miliarde lei. Pana acum, acest sector a primit doar 1.100 miliarde lei.
- Intr-adevar, avem garantat 0,2% din PIB. Adica, 4.500 miliarde lei. In fostul proiect de buget s-au alocat 1.100 miliarde lei pentru IMM. Incercam sa obtinem mai multi bani de la buget. In fond, este o targuiala. Lucram deja la aplicarea, din acest an, a 13 programe noi de sustinere a IMM-urilor. Cel mai consistent dintre acestea este programului privind returnarea impozitului pe profitul reinvestit. Daca un intreprinzator face dovada ca si-a platit impozitul pe profitul reinvestit si are un plan fezabil de dezvoltare, poate sa primeasca bani in limita impozitului pe care l-a platit. Am cuantificat costurile acestui program si ar fi nevoie de 900 de miliarde lei. De ce este nevoie de toata aceasta suma? Avem experienta programului de investitii, care s-a epuizat in 24 de ore, doar 30 de intreprinzatori beneficiind de sprijinul oferit (50.000 euro/intreprinzator). Evident ca au fost discutii. Prin urmare, ca programul privind returnarea impozitului pe profit sa functioneze, trebuie 900 miliarde lei. In cazul in care nu se aloca aceasta suma, vor fi intreprinzatori care sunt eligibili (indeplinesc conditiile), insa nu vor putea primi bani. O solutie ar mai fi sa se aloce pentru inceput o suma de bani, urmand ca la o eventuala rectificare bugetara (august, septembrie) sa se dea si restul sumei.
- Care este, de fapt, prioritatea pentru sectorul IMM?
- Pregatirea IMM pentru integrarea in UE trebuie sa fie o prioritate pentru Guvern. In acest sens, este necesara o politica la nivel guvernamental. Agentia Nationala pentru IMM urmareste cu mare atentie experienta Bulgariei, Ungariei si Cehiei, tari deja integrate in U.E. Ne intereseaza doua paliere: cum si-au pregatit aceste tari IMM-urile pentru integrare si care sunt efectele pe teren. De pilda, in Ungaria sunt amenintate cu disparitia 40% din IMM. Ce inseamna pregatirea intreprinzatorului? Pe de-o parte, sa stii ce trebuie sa faci, dupa care sa acorzi sprijin acelui intreprinzator care are nevoie. Printr-o politica guvernamentala, resursele bugetare trebuie orientate, preferential, spre pregatirea pentru integrarea europeana. Mai mult, trebuie rezolvate problemele de mediu, care sunt dramatice.
- Concret, ce va face Agentia pentru IMM in aceasta directie?
- Deja, am pus in aplicare o serie de masuri de informare si constientizare a antreprenorilor cu tot ceea ce presupune integrarea si ce trebuie sa faca in mod concret. Incepand din luna februarie, vom organiza o caravana in tara si ne vom intalni cu intreprinzatori pentru a le explica ce inseamna Uniunea Europeana. Anul trecut, am desfasurat o caravana de seminarii in principalele regiuni de dezvoltare ale tarii. Intreprinzatorii vor afla, cu acest prilej, care sunt aspectele legate de impactul integrarii asupra lor, dar si asupra unor tematici de interes, cum ar fi: marcajul CE, sistemul calitatii si standardelor, dreptul de proprietate intelectuala etc.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite