5,7 miliarde euro, investiţii în energetică până în 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşte producţia de energie ieftină, creşte şi preţulMinistrul economiei şi comerţului, Codruţ şereş, îşi bazează politica energetică pe investiţii fabuloase, dar nu suflă o vorbă

Creşte producţia de energie ieftină, creşte şi preţul
Ministrul economiei şi comerţului, Codruţ şereş, îşi bazează politica energetică pe investiţii fabuloase, dar nu suflă o vorbă despre sursele de finanţare. Bani grei vor fi investiţi în minerit - 500 milioane euro; în gaze - 1,1 miliarde euro; în energie electrică - 3,6 miliarde euro; în producerea energiei prin surse regenerabile - 550 milioane euro. Cele mai sigure investiţii sunt cele făcute de stat, cu banii statului. Ne referim la finalizarea Unităţii 2 de la Cernavodă, prognozată să intre în funcţiune în 2007. Investiţia costă 900 milioane de dolari, iar energia nucleară va creşte de la 10 la 19%.
O investiţie puternică, de 957 milioane euro, o va face statul la Hidroelectrica, prin punerea în funcţiune a încă 26 centrale hidro de capacitate mică. Acestea vor ridica producţia de energie de la 17 la 18,7 GWh/an. "Un proiect la care ţin foarte mult este şi cablul submarin dintre România şi Turcia, care ar asigura transportul de energie între cele două ţări", a declarat ieri ministrul Codruţ şereş. Deşi energia nuclearelectrică se dublează, iar energia hidro va creşte substanţial, ne-am aştepta ca pentru această energie ieftină să scadă preţul la consumatorul final. Acesta creşte, însă, odată cu investiţiile. Preţul real al energiei hidro este de 6-7 $/MWh, dar el intră în coş cu 24 $/MWh. Acelaşi trend îl are şi energia nuclearelectrică - de la 18-20 $ preţul real, ajunge în coş cu cel puţin 35 $/MWh.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite