13 miliarde de euro pentru agricultură, până în 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată cu fondurile europene, România trebuie să respecte şi o serie de standarde severe impuse de la Bruxelles

Impactul integrării va fi semnificativ în agricultură. Pe de-o parte intervin standardele europene de igienă şi siguranţă alimentară, care vor scoate din piaţă mii de societăţi comerciale româneşti, în special pe cele mici şi mijlocii. Pe de altă sosesc banii europeni. Numai pentru dezvoltarea rurală vor fi alocate 8 miliarde de euro.
Indiferent de sectorul de activitate, reprezentanţii din industria alimentară se aşteaptă la schimbări atât în ceea ce priveşte configuraţia ierarhiilor, cât şi la nivelul preţurilor finale.
* fiecare fermier înscris în Registrul Fermelor va primi subvenţii directe de la UE prin Schema Unică de Plată pe Suprafaţă, indiferent de ce cultivă; pentru 2007 suma va fi de 50,1 euro pe hectar. Banii vor fi viraţi direct în contul bancar al fermierului de Agenţia de Plăţi pentru Intervenţie în Agricultură; dezavantaj, banii sosesc abia în toamna anului 2007
* bugetul naţional suplimentează subvenţiile europene, prin aşa numitul top-up; subvenţiile naţionale se vor îndrepta către culturile unde se urmăreşte stimularea producţiei, şi oscilează între 20 euro (pentru pajişti) şi 300 de euro (pentru legume)
* satele româneşti au la dispoziţie, pentru dezvoltare rurală, până în 2013, 8 miliarde de euro. Banii vor fi disponibili din a doua jumătate a anului 2007
* pescuitul va primi 206 milioane euro, din Fondul European pentru Pescuit; mai mult de jumătate din bani vor fi folosiţi pentru acvacultură, restul pentru procesarea şi marketingul produselor piscicole, zonele costiere, asociaţii de pescari şi de producători
* bugetul MAPDR pentru 2007 se ridică la 2,1 miliarde de euro, în creştere cu 33,9 la sută faţă de cel din 2006. Din aceste fonduri vor fi finanţate programele Fermierul (520 milioane lei), Renta viageră şi SAPARD-ul românesc
* fermierii vor putea primi ajutoare de stat de până la 3000 de euro anual, dar numai după notificarea Comisiei Europene; ajutoarele de stat urmează să fie acordate în special în zootehnie, unde nu acţionează sistemul plăţilor pe suprafaţă
* produsele alimentare vor purta ştampila rotundă numai pentru consum intern sau ştampila ovală pentru produsele acceptate pe piaţa UE
n producătorii de lapte nu pot livra pe piaţă decât dacă şi-au luat cota de lapte, care reprezintă dreptul de comercializare a unei anumite cantităţi
n producătorii şi procesatorii mici vor fi subiectul proceselor de achiziţii ce se vor intensifica odată cu integrarea ţării noastre în Uniunea Europeană.
* este de aşteptat ca în prima perioadă a anului 2007 preţurile la produsele din carne să scadă în medie cu 10%.
* preţul unor produse lactate, cum ar fi brânzeturile şi laptele UHT (pasteurizat la temperaturi foarte înalte) ar putea scădea după aderare cu 20-30%, după eliminarea taxelor vamale pentru produse alimentare în relaţie cu statele comunitare.
* numai unităţile de procesare care corespund normelor europene vor putea să vândă produse alimentare pe piaţa Uniunii Europene.
* produsele româneşti vor avea înscrisă pe etichetă, în următorii trei ani, cantitatea de vitamine şi minerale adăugate acestora după prelucrare
* în 2007, porcii vor trebui vaccinaţi, obligatoriu şi gratuit, împotriva pestei porcine
* intră în vigoare noul pachet de igienă în industria alimentară, ceea ce va închide o treime din brutării, prese de ulei şi unităţi de procesare a cărnii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite