Tănăsescu: Banii de la FMI vin cel târziu pe 21 februarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional, Mihai Tănăsescu, a declarat la RFI că banii de la FMI ar putea veni cel târziu pe 21 februarie.

"Sper ca concluzionarea scrisorii de intenţie să se finalizeze undeva la sfârşitul săptămânii viitoare. Sper ca undeva la jumătatea lunii februarie, boardul director să ia în discuţie această scrisoare de intenţie şi, sigur, eliberarea să se facă undeva în perioada, probabil, 19 - 20 - 21 februarie 2010", a declarat Tănăsescu pentru RFI.

Acesta a sfătuit Guvernul să nu introducă taxe şi impozite noi în aces an şi să se concentreze pe reducerea cheltuielilor bugetare.

"Aşa cum este construit bugetul pe anul acesta, nu (nu ar fi nevoie de noi taxe şi impozite în 2010 - n.r.). El pleacă de la un punct foarte important : punerea în aplicare a reformelor structurale în domeniul cheltuielilor publice. Atâta vreme cât acest program de restructurare a cheltuielilor publice va fi efectuat aşa cum a fost gândit, aşa cum a fost programat, nu va fi nevoie în acest an să se crească nici o taxă, nici măcar… mă rog, am văzut şi eu, o taxă pe proprietate mai mare şi aşa mai departe. Aceste lucruri trebuie discutate foarte clar", afirmă Tănăsescu.

Reprezentantul României la FMI precizează că schimbarea sistemului fiscal nu trebuie făcută de pe o zi pe alta.

"Schimbarea regimului taxării este o problemă de importanţă majoră, de aceea dezbaterea publică, predictibilitatea şi nu în ultimul rând efectele care vor fi aduse de o schimbare a regimului de taxare sunt foarte importante, nu cred că ele trebuie făcute de pe o zi pe alta, în aşa fel încât să bulverseze mediul de afaceri şi în general societatea. De aceea, cred că anul acesta, restructurarea cheltuielilor trebuie să fie obiectivul numărul unu şi mai puţin introducerea de noi taxe şi impozite în această perioadă", explică reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional, Mihai Tănăsescu.

O delegaţie a Fondului se află la Bucureşti, pentru a vedea dacă România îndeplineşte condiţiile pentru primirea următoarei tranşe din împrumut. România a reuşit să adopte bugetul de stat pe 2010 înainte de termenul limită indicat de Fond. Adoptarea bugetului era una dintre principalele condiţii pentru eliberarea banilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite