Cea mai mică dobândă pentru un credit, câștigată la ÎCCJ!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înalta Curte de Casație și Justiție a dat câștig de cauză unui client al Băncii Comerciale Române care a acționat în judecată banca în urmă cu doi ani din cauza unor nereguli privind dobânda aplicată unui credit contractat.

Decizia instanței supreme din data de 6 aprilie 2012 este irevocabilă și obligă BCR să stabilească nivelul dobânzii variabile, pe toată durata derulării contractului de credit, la o marjă fixă de 1,5% peste Euribor, informează capital.ro.

Decizia Înaltei Curţi vizează două credite cu ipotecă(Maxi Credit), unul în valoarea de 190.000 de euro şi altul de 50.000 de euro. Contractele au fost semnate în anul 2007 şi presupuneau o dobândă fixă pe primul an care să fie înlocuită ulterior cu o dobândă variabilă egală cu dobânda internă a băncii plus o marjă de 1,5%.

Potrivit lui Alexandru Șeulean, avocatul clientei BCR, acțiunea a fost începută în august 2010, dar prima instanță, cea din Târgu Mureș, a respins-o. Așa că clienta a făcut recurs la Curtea de Apel. Judecătorii au admis cererea privind eliminarea comisionului de rambursare anticipată dar au respins pretenţiile privind dobânda.

În octombrie anul trecut, dosarul a ajuns pe masa magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție, care zilele trecute a admis cererea reclamantei.

"Nu comentăm pe acest dosar deoarece nu îl considerăm un caz închis. Apreciem că banca a acţionat corect şi ne vom apăra poziţia în continuare. Până în prezent am avut câştig de cauză în toate celelalte patru cazuri privind protecţia consumatorului judecate la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", se arată în poziția oficială emisă de BCR.

Potrivit unei postări pe Facebook a avocatului Gheorghe Piperea, care a reprezentat mai mulţi clienţi ai băncilor în procese colective, decizia emisă de ÎCCJ zilele trecute desființează practic dobânda de referință variabilă (DRV), care este luată în calcul în momentul în care se modifică dobânda aplicabilă clienților. "Înalta Curte de Casaţie şi Justitie a stabilit irevocabil că DRV-ul din contractul tip BCR este clauză abuzivă! (...) Din acest moment putem spune că şi DRV intră în istorie, așa cum am putut spune despre comisionul de risc VBR că a intrat în istorie", scrie Piperea pe contul său de Facebook. Totodată, acesta consideră că s-a creat un precedent care va ajuta soluționarea unor cazuri similare.

Citește și:

Focşăneanul care a pus sistemul bancar la colţ! A obligat BCR-ul să îi modifice dobânda şi comisioanele prin instanţa de judecată!

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite