Unde este meteoritul CNVM-ului?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apariţia vieţii inteligente pe Pământ a fost cauzată de un meteorit care a lovit planeta în urmă cu 66 milioane de ani şi a dus la dispariţia dinozaurilor. Fără ajutorul meteoritului, în

Apariţia vieţii inteligente pe Pământ a fost cauzată de un meteorit care a lovit planeta în urmă cu 66 milioane de ani şi a dus la dispariţia dinozaurilor. Fără ajutorul meteoritului, în procesul de selecţie darwiniană, inteligenţa nu ar fi reuşit niciodată să învingă forţa brută a reptilelor care au dominat Terra timp de 140 milioane de ani şi evoluau în specii din ce în ce mai mari.
În zilele noastre, multe instituţii ale statului român trăiesc în mezozoic, iar dinozaurii sunt o frână în evoluţia noastră spre civilizaţie. Având în vedere dimensiunile gigantice la care s-a ajuns, o schimbare nu poate avea loc decât dacă pică un meteorit. O astfel de instituţie este CNVM, care mă duce cu gândul la "seismosaurus", un diplodoc de 60 de tone, lung de 50 de metri şi un creier cât o nucă. În cretacic, când seismozaurul făcea o mişcare se cutremura pământul; în timpurile noastre, când CNVM trânteşte o reglementare se cutremură piaţa de capital.
Prima problemă este legată de politizarea instituţiei, membrii săi fiind numiţi conform "algoritmului". Astfel că nu mai surprinde pe nimeni faptul că vicepreşedintele Paul Miclăuş - numit de PNL - este urmărit penal pentru favorizarea infractorului în dosarul liberalului Patriciu. Într-un caz în care acţionarii Vega au fost prejudiciaţi cu aproximativ 30 milioane de euro într-o săptămână, CNVM a fost mai degrabă preocupat să ascundă faptele şi să dea un certificat de bună purtare.
Recent, seismozaurul a bulversat piaţa cu Regulamentul nr. 1, prin care lăsa în voia acţionarului majoritar decizia delistării. Deşi criticile au venit înainte ca regulamentul să fie publicat, CNVM a avut nevoie de patru luni până a scos dispunerea de măsuri prin care şi-a recunoscut greşeala. Să fie vorba de incompetenţă sau de rea intenţie? Dacă a fost vorba de incompetenţă, atunci în mod normal toţi membrii comisiei trebuie să-şi prezinte demisiile. Sau putem vorbi de o acţiune premeditată, şi ar fi cazul ca DNA să înceapă o anchetă care să lămurească pentru cine a fost dat regulamentul? Seismozaurul ne-a demonstrat că în România legile nu au nicio valoare, oricând se poate veni cu un regulament aberant, care să fie valabil în jur de patru luni, timp în care destinatarul poate profita, urmând ca la final să se închidă la loc portiţa legislativă.
Seismozaurul nu doarme şi, în această săptămână, s-a orientat spre SIF-uri, iar indicele BET-FI a scăzut marţi cu 5,48%. Acum se dau sancţiuni drastice celor care în mod "concertat" încalcă pragul de 1%. O măsură diametral opusă faţă de Instrucţiunea nr. 2 din 2005, prin care impunea SIF-urilor eliminarea pragului. De multe ori am senzaţia că seismozaurul este efectiv beat, având un mers complet haotic: un cutremur la dreapta, un cutremur la stânga. Sau seismozaurul este manipulat - nici n-ar fi greu, la ce creier mic are. Se impune ca DNA să cerceteze cine se află în spatele acestor reglementări contradictorii. De asemenea, DNA trebuie să ancheteze şi tranzacţiile cu SIF-uri din 10 februarie 2005, când indicele BET-FI a urcat cu 9,38% până la ora 13:34, când a fost publicată Instrucţiunea nr. 2 şi au fost oprite de la tranzacţionare. Cine a cumpărat în acea zi - ştiind dinainte mişcarea seismozaurului - a scos un profit bunicel, având în vedere că a doua zi indicele BET-FI a mai urcat cu încă 10,82%. Întrucât ar fi o utopie să credem că CNVM se va autoancheta singură, ar fi cazul ca DNA să lămurească prin ce intermediar s-a efectuat majoritatea tranzacţiilor, cine a obţinut foloase necuvenite şi ce membru din CNVM a furnizat "inside information"?
Dacă justiţia şi-ar face treaba, măcar acum în al doisprezecelea ceas, atunci o anchetă dusă la capăt ar putea fi meteoritul care să ducă la dispariţia dinozaurilor. Altfel, vom privi din Congo cât de mari cresc diplodocii în România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite