Si managerii au nevoie de antrenori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spre deosebire de un expert, care vine să-i furnizeze o soluţie managerului, pe baza expertizei acumulate, un coach îl ajută pe manager să-şi găsească singur răspunsurile, punând

Spre deosebire de un expert, care vine să-i furnizeze o soluţie managerului, pe baza expertizei acumulate, un coach îl ajută pe manager să-şi găsească singur răspunsurile, punând întrebările potrivite.
Coachingul de afaceri s-a inspirat din activitatea de sport. "Coachingul vine de la oameni sănătoşi, performanţi, dar care voiau să devină mai buni. Dacă te doare ceva, dacă ai probleme, nu ai nevoie de un coach, ai nevoie de terapie, de experţi", a arătat Alain Cardon, la ultima întâlnire a HR Club, unde a încercat să explice ce este şi ce nu este coachingul şi care sunt principalele probleme ale activităţii. Un coach ascultă modul în care persoana gândeşte şi pune întrebări care adesea îl vor face să gândească altfel. Schimbarea sistemului de referinţă, a unghiului de a privi o situaţie poate produce abordări şi soluţii noi. "Cele mai multe tehnici sunt foarte simple, le ştim cu toţii de mult timp: să punem întrebări, să ascultăm, să nu întrerupem, să acompaniem persoana", consideră Cardon.
Cei mai mulţi oameni pot învăţa să fie coach. Jumătate din acest proces presupune să te dezveţi de alte lucruri. Tehnicile de coaching pot fi folosite ca om de vânzări, manager sau de resurse umane. Un manager poate fi un coach excelent, crede Cardon. Atunci când activitatea este condusă pe baza delegărilor, managerul devine un coach care supraveghează şi îndrumă echipa.
Coachingul este orientat spre obiective. Atunci când planul unui manager prevede atingerea unei ţinte într-un anume timp, prima întrebare a unui coach ar viza, spre exemplu, înjumătăţirea timpului. În acest fel, atenţia se concentrează asupra problemelor care întârzie procesul şi a soluţiilor posibile.
Cardon crede că nu există nimeni care să-şi câştige existenţa doar din coaching. "Este foarte util să începi coachingul de echipă cu o diagnoză, ceea ce deja nu mai este strict muncă de coach", consideră Cardon. În acelaşi timp, predând coaching sau conferenţierea pe această temă nu poate fi considerată coaching.
Activitatea de coaching presupune respectarea unui cod de etică, în funcţie de asociaţia de coaching din care faci parte. Sunt anumite lucruri pe care nu ai voie să le faci, iar altele care se pot face doar sub supraveghere. "Este dificil pentru mine să fiu coach pentru un membru al echipei şi pentru echipa întreagă, în acelaşi timp", arată Cardon un posibil conflict de interese care pot să apară între interesele echipei şi cele individuale. Atunci când o face, discută despre acest subiect cu alţi "antrenori" sau supervizori pentru a se asigura că procedează bine.
Dezvoltarea coachingului stă şi în puterea oamenilor de resurse umane. "Este foarte important ca HR să aleagă corect coachul", consideră Cardon. Câteva dintre criteriile pe care trebuie să le aibă aceştia se referă la asociaţia din care face parte, unde şi-a făcut trainingul, cine l-a instruit pe trainer, care e codul de etică pe care trebuie să-l respecte şi ce nivel are în asociaţie. El dă exemplul unei companii care are o listă de oameni cu care lucrează, astfel încât cine vrea să furnizeze servicii trebuie să treacă mai întâi prin procedura de acceptare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite