De mâine, ţăranii pot depune cererile pentru banii europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a putea accesa fondurile comunitare, beneficiarii trebuie să-şi deschidă un cont bancar Circa 1,5 milioane de ţărani sunt aşteptaţi începând cu 1 martie la birourile

Pentru a putea accesa fondurile comunitare, beneficiarii trebuie să-şi deschidă un cont bancar

Circa 1,5 milioane de ţărani sunt aşteptaţi începând cu 1 martie la birourile teritoriale ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură pentru a-şi depune cererile pentru subvenţia de la UE. Perioada de depunere a cererilor este cuprinsă între 1 martie şi 15 mai, iar banii vor intra efectiv în conturile fermierilor în luna decembrie a acestui an.

Ţăranii care au mai mult de un hectar de teren agricol format din parcele de cel puţin 0,3 hectare pot face cerere pentru a primi 50 euro/ha de la Uniunea Europeană, indiferent dacă s-au înscris de anul trecut în Registrul Fermelor sau încă nu. Schema unică de plată pe suprafaţă (SAPS), finanţată din fonduri europene, recompensează fermierul fără a pune condiţii pentru culturile însămânţate. Statul român a pregătit şi un sistem complementar de subvenţionare (CNDP), diferenţiat în funcţie de culturile alese de proprietar.

Fermierul trebuie să ştie ce vrea să cultive şi pe ce suprafeţe

Pentru a cere subvenţia de la UE, ţăranii trebuie să-şi fi deschis în prealabil un cont bancar. Acesta trebuie trecut în cererea de subvenţie, alături de datele de identificare ale proprietarului şi de suprafaţa înscrisă. Conform purtătorului de cuvânt al APIA, Daniela Carataş, la completarea cererii ţăranii vor beneficia de ajutorul unui reprezentant al Agenţiei Naţionale de Consultanţă Agricolă chiar în sediile APIA.

Cererea de subvenţie este unică atât pentru SAPS, cât şi pentru CNDP (plăţile naţionale). Dacă fermierul face cerere numai pentru banii europeni nu trebuie să declare ce vrea să cultive şi pe ce suprafeţe, însă dacă vrea şi subvenţii complementare din bugetul naţional aceste date trebuie declarate încă de acum. La depunerea cererii de subvenţie fermierul face şi identificarea parcelelor sale pe ortofotoplan - fotografia din avion a suprafeţelor -, primind şi o hartă pe care este identificată ferma.

6% din fermieri trebuie să se aştepte ulterior la controlul autorităţilor în teren. Acestea vor verifica suprafeţele declarate, respectarea declaraţiilor privind culturile, categoriile de folosinţă ale terenurilor, respectarea bunelor condiţii agricole şi de mediu. Ţăranii pot include în suprafeţele declarate şi pajiştile. Dacă acestea au fost declarate ca pajişti permanente, schimbarea categoriei nu poate fi făcută decât cu aprobare specială, dacă însă au fost declarate ca pajişti temporare, acestea pot fi cultivate conform principiilor de rotaţie ale culturilor. Pentru declaraţii incorecte, fermierii se pot aştepta la sancţiuni care merg de la restituirea subvenţiei la eliminarea din sistem în anii următori.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite