"Am luptat cu diplomatie sa pastrez echilibrul Petrom"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea privatizarii Petrom a trecut prin Parlament. Urmeaza promulgarea ei de catre presedintele Ion Iliescu si, apoi, aparitia in Monitorul Oficial. Din acel moment, OMV va avea liber la achitarea

Legea privatizarii Petrom a trecut prin Parlament. Urmeaza promulgarea ei de catre presedintele Ion Iliescu si, apoi, aparitia in Monitorul Oficial. Din acel moment, OMV va avea liber la achitarea sumei de 669 milioane de euro pentru 31% din actiunile Petrom. OMV deja se zbate sa adune si suma necesara pentru majorarea de capital, in valoare de 858 de milioane de euro, prin care isi asigura cele 51%, suficiente pentru a decide viitorul Petrom. Directorul general al companiei, Gheorghe Constantinescu da asigurari ca pentru Petrom privatizarea era singura sansa de dezvoltare: "Numai privatizarea ii putea asigura companiei un viitor. Petrom are nevoie de doua elemente concrete: o infuzie de capital solida si de management occidental. Iar OMV are capabilitatea sa indeplineasca cele doua necesitati. Austriecii sunt seriosi si vor respecta fara fisura contractul cu statul roman".
"Am stiut sa prind varful de preturi la export"
Intrebat despre rolul pe care l-a avut intr-un rastimp de un an si noua luni la conducerea Petrom, Constantinescu ne-a raspuns: "A fost o perioada grea pentru Petrom, iar eu am luptat cu multa diplomatie ca sa-l pastrez intr-un echilibru. Am reusit sa elimin vechile practici, sa-l scutur de firmele-capusa si sa-l prezint atractiv pentru investitori. Am stopat livrarile de titei catre rau-platnici si l-am intors catre complexurile proprii, valorificandu-l prin Arpechim si Petrobrazi. Asa am reusit sa obtinem, in echipa nu de unul singur, pe noua luni 2004, un profit net de 2.266 miliarde lei - 55,6 milioane euro, la o cifra de afaceri cu 22% mai mare decat in 2003 - 64.539 miliarde lei". Mai direct, mai indirect, directorul general al Petrom a fost nevoit sa recunoasca si faptul ca aceasta crestere spectaculoasa a cifrei de afaceri si, implicit, a profitului, s-au datorat si majorarii din luna august a carburantilor cu aproape 14%: "Si da, si nu. Am stiut sa prind varful de preturi la export, care au dus la cresterea veniturilor companiei. Nu stiu, insa, ce veti dori sa retineti din ceea ce va declar, dar nimic nu as fi reusit sa construiesc pentru Petrom daca nu as fi avut un zid de sprijin din partea Ministerului Economiei si Comertului. Cei avizati stiu ce vreau sa spun".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite