Tot mai multe locuri de muncă neocupate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oferta slabă de salarizare descurajează candidaţii la posturile libere, mai ales în sectorul de stat Rata locurilor de muncă vacante (scoase pe piaţă de angajatori, dar neocupate) a ajuns,

Oferta slabă de salarizare descurajează candidaţii la posturile libere, mai ales în sectorul de stat

Rata locurilor de muncă vacante (scoase pe piaţă de angajatori, dar neocupate) a ajuns, în primul trimestru, la 2,14%. În trimestrul anterior, proporţia neocupării era de 1,8%.

Unul dintre efectele scăderii veniturilor salariale din primele trei luni ale acestui an se vede, acum, în evoluţia locurilor de muncă neocupate: proporţia acestora a crescut semnificativ, de la 1,8% la 2,14%.

Potrivit datelor comunicate, ieri, de Institutul Naţional de Statistică (INS), cea mai mare cerere de forţă de muncă s-a înregistrat în activităţile din administraţia publică (6,78%) şi în cele din sănătate şi asistenţă socială (6%).

La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de muncă vacante, s-au regăsit activităţile de energie electrică, termică, gaze şi apă (0,44%) şi cele din industria extractivă (0,49%). Altfel spus, acolo unde salariile sunt în general mici se regăsesc şi cele mai multe locuri de muncă neocupate.

Specialiştii sunt cei mai căutaţi

Ocupaţiile cele mai căutate de angajatori au fost cele de specialişti cu ocupaţii intelectuale şi ştiinţifice - grupa majoră 2 (3,44%), respectiv de tehnicieni, maiştri şi asimilaţi - grupa majoră 3 (2,19%). Cea mai redusă disponibilitate a locurilor de muncă s-a regăsit, potrivit INS, în rândurile ocupaţiilor de legislatori, înalţi funcţionari şi conducători - grupa majoră 1 (1,35%) şi de lucrători operativi în servicii, comerţ şi asimilaţi - grupa majoră 5 (1,77%).

În profil teritorial, regiunea cu cea mai mare rată a locurilor de muncă vacante a fost Bucureşti-Ilfov (2,96%), urmată de regiunea Nord-Est (2,55%). În regiunile Nord-Vest, Sud-Vest Oltenia (1,55%), respectiv Sud-Est (1,57%), s-au înregistrat cele mai scăzute valori ale acestui indicator.

INS precizează că datele privind rata locurilor de muncă vacante sunt obţinute printr-o cercetare statistică pe un eşantion ce cuprinde 23.000 unităţi economico-sociale. Pentru sectorul economic, au fost incluse în cercetare unităţile cu patru salariaţi şi peste, care acoperă 94,95% din total.

Top posturi neocupate

Administraţia publică (6,8%)
Sănătate, asistenţă socială (6%)
Industria prelucrătoare (2,1%)

Top cele mai mici salarii

Administraţia publică (850 lei net)
Industria prelucrătoare (990 lei net)
Asistenţă socială (1.099 lei net)

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite