Doar 4,3% din locuinţe sunt asigurate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gradul de asigurare a locuinţelor din ţara noastră rămâne, în continuare, foarte scăzut, în condiţiile în care, în perioada iunie 2004-mai 2005, doar 4,3% din proprietari au ales să

Gradul de asigurare a locuinţelor din ţara noastră rămâne, în continuare, foarte scăzut, în condiţiile în care, în perioada iunie 2004-mai 2005, doar 4,3% din proprietari au ales să încheie astfel de poliţe. Lipsa banilor, dar şi lipsa unei preocupări în acest sens sunt principalele motive invocate pentru neasigurarea locuinţei.
Locuinţele vechi, construite înainte de 1940, sunt asigurate în proporţie de 3%, iar cele construite după anul 1989 - în proporţie de aproximativ 8%. Studiul INS a evidenţiat că gospodăriile din mediul urban sunt mai preocupate de asigurarea locuinţei, în condiţiile în care 6,2% din gospodăriile din urban au locuinţa asigurată, faţă de numai 1,8% în mediul rural. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în intervalul analizat, 3% din gospodării au suferit daune, în proporţie de 52,8% fiind produse de inundaţii. În mediul urban, majoritatea daunelor din locuinţe au fost cauzate de inundaţii determinate de fenomene naturale, de funcţionarea defectuoasă a unor instalaţii sau de neatenţia persoanelor (75%). Situaţia pe piaţa asigurării locuinţei urmează să se schimbe de anul viitor. Potrivit secretarului general al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Mihail Tecău, de la 1 ianuarie 2007 ar urma să intre în vigoare legea privind asigurarea obligatorie a locuinţei. "Ministerul Administraţiei şi Internelor trebuie să elaboreze până la sfârşitul lunii iunie a.c. proiectul legislativ, ce urmează apoi să intre în dezbaterea comisiilor specializate din Senat şi Camera Deputaţilor", ne-a declarat Tecău. În elaborarea acestui proiect, CSA are un rol consultativ.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite