Noua lege a falimentului curăţă statisticile de firmele-fantomă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform noii legislaţii, cel mai rapid, falimentul societăţilor poate veni în 60 de zile

Noua lege a insolvenţei care a fost deja promulgată de preşedintele Băsescu şi urmează să apară în Monitorul Oficial va accelera ieşirea de pe piaţă a firmelor falimentare şi va curăţa mediul de afaceri de firmele-fantomă.
Actul normativ introduce pentru prima dată la noi, explică Gheorghe Piperea, vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Reorganizare şi Lichidare, procedura falimentului simplificat, care va permite declararea falimentului în maximum cinci luni pentru firmele dizolvate, persoanele fizice şi asociaţiile familiale. Se poate declanşa şi procedura falimentului pentru firmele care nu au obţinut CUI-ul (codul unic de înregistrare). Procedura simplificată este aplicată în cazul societăţilor care solicită această formă de închidere a societăţii, precum şi la firmele care şi-au pierdut dreptul la reorganizare judiciară.
Există şi o procedură şi mai rapidă, excepţională, în care falimentul se poate declara în 60 de zile, pentru firmele care nu au bunuri. Chiar dacă există posibilitatea ca băncile şi Fiscul să rămână cu datoriile neplătite, măsura este salutară, consideră Piperea, pentru că acestea vor scoate datoriile din extrabilanţier şi îşi vor îmbunătăţi indicatorii. Cât despre societăţile comerciale creditoare, acestea oricum nu aveau nicio şansă, dacă nici băncile care au garanţii - şi nici Fiscul creditor privilegiat nu-şi recuperează datoriile.
Noua lege reduce drastic situaţiile de reorganizare judiciară, care tergiversau procedurile de faliment. În plus, limitează drepturile judecătorului sindic, care nu mai are dreptul să se interpună în deciziile de drept comercial, în care nu era specializat. "Acum, pentru deciziile comerciale, este numit un practician în insolvenţă, care acţionează conform Comitetului Creditorilor", explică Gheorghe Piperea. De asemenea, noua lege precizează foarte clar lipsa controlului acţionarilor asupra unei societăţi în stare de insolvenţă, şi favorizează preluarea acesteia de către creditori, aşa-numită preluare ostilă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite