Doar jumătate din fermieri, înscrişi în Registrul fermelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

1,1 milioane înscrişi din 2,1 milioane de fermieri

Datele centralizate la Agenţia de plăţi şi intervenţie în agricultură APIA, cea care va plăti în 2007 subvenţiile pe hectar pentru exploataţiile agricole, arată că de la 1 octombrie s-au înscris în Registrul fermelor 1.132.912 de exploataţii agricole, dintr-un număr estimat de 2.130.104 exploataţii. Din perspectiva suprafeţei înscrise, situaţia e şi mai gravă: exploataţiile înregistrate însumează 6,44 milioane hectare, 44% din volumul total al suprafeţei exploataţiilor agricole, estimat la 14.349.568 ha. Mariana Drăghici, director general adjunct la APIA, consideră că mai este timp, iar ritmul înscrierilor va creşte. "A fost începutul, a durat ceva până au conştientizat", în plus şi Agenţia a dublat ritmul de înregistrare a declaraţiilor. APIA are, de la începutul lunii martie, 1.500 de noi angajaţi, care se adaugă celor 1.000 existenţi.

440 milioane euro, împărţiţi pe hectar
România va beneficia, în 2007, de 440 milioane euro, subvenţii directe pe hectarul de suprafaţă agricolă, iar suma se va împărţi la numărul de hectare înscrise în Registrul fermelor. Mai puţin înscrişi înseamnă o sumă pe hectar mai mare, astfel că, în 2007, suma pe hectar poate varia între 30 şi 70 de euro, după câţi ţărani se înscriu. După trei ani în care banii se dau pe hectar, indiferent ce cultivi şi cu ce productivitate, banii contribuabilului european se vor aloca pe exploataţia agricolă, după productivitate. Sumele alocate vor creşte treptat, urmând ca în 2013 să atingă nivelul mediu din Uniunea Europeană, unde subvenţia ajunge, în medie, la 200 de euro/ha.

Înscrierile ar putea continua şi după 31 martie
Conform Marianei Drăghici, înscrierile ar putea fi acceptate şi după 31 martie, iar agricultorii să beneficieze de subvenţii chiar în 2007. Iniţial, autorităţile susţineau că numai cei înscrişi până la 31 martie pot beneficia de subvenţii în 2007. După 31 martie urma ca fiecare declaraţie pe proprie răspundere să fie verificată pe baza ortofotoplanurilor. Acum, conform d-nei Drăghici, verificarea în teren a exactităţii declaraţiilor ar putea să se facă în 2007.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite