Noua lege a jocurilor de noroc elimină toate cazinourile din provincie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De anul viitor, Capitala va avea doar 5 cazinouri, dintr-un total de 11, în timp ce în provincie vor dipărea toate. Totodată, dintre cele aproximativ 30.000 de aparate electronice cu câstiguri

De anul viitor, Capitala va avea doar 5 cazinouri, dintr-un total de 11, în timp ce în provincie vor dipărea toate. Totodată, dintre cele aproximativ 30.000 de aparate electronice cu câstiguri din ţară, vor mai rămâne doar 5.000. Acestea sunt însă doar câteva dintre efectele ce vor apărea ca urmare a intrării în vigoare, de anul viitor, a noii legi a jocurilor de noroc.
Pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice a fost publicat, cu două zile în urmă, proiectul Legii privind reglementările în domeniul jocurilor de noroc. Acesta a rezultat, potrivit MFP, în urma consultărilor tehnice ale Ministerului cu diverse intituţii şi urmează să fie supus dezbaterii publice cu Asociaţiile Organizatorilor de Jocuri de Noroc din România.
La prima vedere, actul normativ va avea, potrivit reprezentanţilor asociaţiilor de profil efecte devastatoare pe piaţa jocurilor de noroc. Jumătate dintre cazinourile din Bucureşti vor dispărea, iar în provincie, din cauza taxelor foarte mari, vor închide toate. "Din cele 11 cazinouri existente în acest moment în Bucureşti, vor rămâne doar 5, întrucât este numărul maxim de licenţe ce vor putea fi acordate în Capitală, de la momentul intrării în vigoare a legii. În provincie, însă, toate cele 12 vor dispărea, întrucât vor plăti lunar taxe de aproximativ 80.000-100.000 de euro, în timp ce profitul este de 50.000 de euro, lunar", a declarat pentru Adevărul Sorin Constantinescu, preşedintele Asociaţiei Cazinourilor din România.
Vor rămâne pe piaţă doar 20% din jocurile electronice cu câştiguri
Potrivit acestuia vor dipărea masiv şi sălile de jocuri. "Din cele 30.000 de aparate electronice cu câştiguri, câte sunt în total la nivel national, vor dipărea 80%, întrucât acestea sunt mai vechi de 5 ani şi, potrivit noii lei, acestea vor fi distruse. Vor rămâne, astfel, pe piaţă doar în jur de 5.000 de astfel de aparate", mai spune Constantinescu.
Principalele modificări:
n Licenţele pentru activitatea de cazinou vor fi acordate numai pentru zone turistice definite conform clasificării Agenţiei Nationale pentru Turism
n Pentru Bucureşti numărul de licenţe pentru activitatea de cazinou care poate fi acordat este limitat la maximum 5. Procedura de acordare a licenţei va fi licitaţia.
n Cazinourile vor putea funcţiona doar în hoteluri de minimum 4 stele.
n Pentru obţinerea autorizaţiei de exploatare a jocurilor de noroc, agenţii economici trebuie să facă dovada că: spaţiul propus este la o distanţă mai mare de 100 de metri pietonal de şcoli, instituţii culturale, spitale şi biserici.
n Pentru acordarea autorizaţiei de funcţionare a maşinilor electronice cu câştiguri este necesară dotarea lor cu un mecanism de tip "cutie neagră"
n Statul român încredinţează dreptul de comercializare a masinilor electronice cu câştiguri precum şi a altor sisteme adiţionale pentru un număr maxim de 3 societăţi comerciale de drept român. Procedura de încredinţare va fi licitaţia.
n Statul român încredinţează dreptul de comercializare a sistemului de tip cutie neagră pentru un număr maxim de 2 societăţi comerciale de drept român.
n Pentru activitatea de pariuri, numărul minim de spaţii în care poate fi exploatată activitatea de acelaşi agent economic este de 25.
n Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani sau cu amendă: jocurile de noroc organizate prin intermediul reţelelor de tv sau radio ori prin intermediul altor mijloace de transmissie asimilate.
Taxe percepute pentru activităţile din domeniul jocurilor de noroc:
n Taxa aferentă Licenţei de organizare a jocurilor de noroc pentru întreaga perioadă de valabilitate:175.000 lei
n Taxa aferentă Licenţei de organizare a activităţii de cazinou se plăteşte anual
n Pentru Bucureşti: suma rezultat al licitaţiei, dar nu mai puţin de 3.500.000 lei
n Pentru zonele turistice: 1.500.000 lei/anual.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite