O companie din SUA ar putea investi două milioane de dolari în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Panduit
Panduit

Costa Rica plănuieşte să introducă o taxă pentru industriile care operează în zonele de liber schimb, decizie care ar afecta dezvoltarea economică şi ar putea determina o companie din SUA să investească în România.

Parlamentarii doresc să extindă baza de impozitare a ţării şi să ţină în frâu datoria naţională, dar planul său de a impozita companiile care operează în zonele de liber schimb a stârnit îngrijorarea câtorva investitori.

"O astfel de reglementare este surprinzătoare şi confuză", a declarat William Ernest, directorul general al companiei americane Panduit, care produce cablu şi fibră optică. El a declarat că aşteaptă încheierea discuţiilor privind taxa înainte de a decideunde va amplasa un centru de dezvoltare de software, în valoare de două milioane de dolari: în Costa Rica sau în România.

Planul de impozitare dezbătut de autorităţile din Costa Rica prevede ca noile companii din zonele de liber schimb să plătească taxe municipale de până la 100.000 de dolari, iar din 2015 şi o taxă de 15% pe dividende, potrivit Reuters.

Opozanţii acestui plan susţin că nervii producătorilor din zonele de liber schimb sunt întinşi la maxim, iar printre producătorii care au centre în această zonă se află şi Intel şi Hewlett Packard.

Deficitul bugetar al ţării a fost anul trecut de 5,3%, cel mai mare din America Latină, iar planurile de introducere de noi taxe ar aduce venituri suplimentare la buget de circa 2% din PIB.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite