Au uitat investitorii valoarea SIF?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Au uitat investitorii valoarea SIF?
Au uitat investitorii valoarea SIF?

Acţiunile SIF suferă din plin de scăderile contagioase de pe piaţa internaţională Bursa de la Bucureşti resimte puternic slăbiciunea financiară internaţională, BET pierzând în 2008

Acţiunile SIF suferă din plin de scăderile contagioase de pe piaţa internaţională

Bursa de la Bucureşti resimte puternic slăbiciunea financiară internaţională, BET pierzând în 2008 peste 35%, iar BET-FI chiar 40%.

Preţurile scad, lichiditatea de asemenea. Investitorii par să-şi fi pierdut interesul. Chiar să nu mai aibă SIF-urile nicio valoare? Este evident că în această perioadă şi portofoliul a avut de suferit, fiind afectat de scăderile acţiunilor listate la BVB. Să vedem cât de justificată este această scădere a SIF-urilor. Pentru a avea o imagine cât mai clară am ales SIF Oltenia (SIF5), deoarece are cele mai multe participaţii la companii listate la BVB.

Portofoliul SIF5

La 30 mai 2008, SIF5 deţinea acţiuni la 157 de companii, dintre care 16 cotate la BVB pe piaţa principală, 59 pe piaţa secundară (14 netranzacţionate de mult timp) şi două pe piaţa necotatelor. Pentru o evaluare prudentă, vom considera numai acţiunile listate, care au o valoare certă dată de capitalizarea lor bursieră. Din această categorie am exclus evident cele 14 societăţi menţionate mai sus, rămânând să vedem numai valoarea celor 63 de companii tranzacţionate pe diverse pieţe ale BVB.

Numai cele 16 companii listate pe piaţa principală valorează 1,4 miliarde de lei, adică 2,42 lei pe acţiunea SIF5 sau 90% din preţul curent de piaţă. Vom adăuga şi celelalte companii de pe piaţa secundară, acestea valorând 348 milioane lei. În total, portofoliul SIF ajunge în acest caz la 1,75 miliarde de lei, sau 3,02 lei/acţiune. Deja valoarea unitară este superioară preţului pieţei, şi asta fără să adăugăm niciun leu din valoarea necotatelor sau chiar BCR-ul.

Evident, BCR-ul necesită o atenţie specială. Dacă folosim preţul plătit de Erste, 7,65 euro/acţiune, pachetul SIF5 ar valora 1,35 miliarde de lei, adică aprox. 2,33 lei/acţiune SIF5. Acest preţ, ca şi cel de 6,5 euro plătit salariaţilor, nu include scăderea puternică a pieţelor financiare din 2008.

Aşadar am ales un grup de bănci similare din ţări precum Grecia, Polonia, Cehia sau Ungaria, pentru a efectua o analiză comparativă. Fără a intra în detalii tehnice, preţul comparativ este 4,27 euro, adică 15,58 lei. În acest caz, chiar şi luând în calcul scăderile din ultima perioadă, valoarea pachetului BCR este de 755 mil. lei, adică 1,31 lei pe acţiune SIF5.

În loc de concluzie

Fără să luăm în considerare niciuna dintre companiile necotate, valoarea SIF5 ajunge la 4,33 lei/acţiune. Preţul actual are aşadar un discount de 34% faţă de valoarea justă sau, altfel spus, potenţialul de câştig este de peste 50%.

Este posibil totuşi ca piaţa să continue scăderea şi în perioada următoare. Chiar şi în aceste condiţii, investitorii nu ar trebui să uite valoarea pe care o au portofoliile SIF-urilor. Mai mult ar fi util să-şi amintească dorinţa de a cumpăra SIF-uri mai ieftin atunci când preţul era peste 4,5 lei. Şi ar fi cumpărat bucuroşi cu 4 lei, cu atât mai mult la 3,5 lei sau chiar la 3 lei. Acum, preţul e sub 2,7 lei.

Primul loc în topul lichidităţii

SIF Oltenia (SIF5) ocupă anul acesta primul loc în topul lichidităţii, dar media zilnică s-a redus cu 46%, până la 4,38 milioane lei, faţă de 8,12 milioane lei pe parcursul lui 2008. De asemenea, ponderea sa în totalul tranzacţiilor a fost de numai 13,4% faţă de 15,1% anul trecut. Cum şi pentru celelalte SIF-uri situaţia este aceeaşi, interesul mai scăzut al investitorilor este evident.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite