Cum trebuie aplicat planul anticriză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul recomandă angajarea şomerilor şi plata la timp a impozitelor, firmele preferă să taie din cheltuieli şi să găsească pieţe noi, pentru a continua producţia. Fiecare minister este aşteptat, în această săptămână, să contribuie la planul anticriză creionat de Guvern. Reducerea costurilor ar trebui să predomine.

Faptul că avem nevoie de un plan anticriză a devenit evident, dar măsurile propuse de guvern diferă mult faţă de adevăratele necesităţi ale companiilor.

În timp ce guvernul pare că vrea să salveze mai mult bugetul statului decât economia reală, firmele caută soluţii de extindere pe pieţe noi şi de reducere a costurilor. Din partea statului, companiile aşteaptă ca acesta să-şi reducă până la zero cheltuielile inutile.

Ce propune guvernul

Pentru început, guvernul a schiţat un plan anticriză, pe care ministerele vor trebui să-l completeze în şedinţa din această săptămână a Executivului. Concret, programul guvernamental prevede reducerea contribuţiilor de asigurări sociale cu zece puncte procentuale, neimpozitarea dividendelor care sunt investite sau reinvestite în noi firme, acordarea unui “bonus fiscal” de 5% din valoarea impozitului pentru plata la timp a acestuia, atât persoanelor fizice, cât şi celor juridice.

De asemenea, firmele care vor angaja persoane intrate în şomaj de mai mult de trei luni vor primi câte o mie de euro pentru fiecare post astfel creat, iar pentru investiţii de peste 100 milioane euro, care asigură mai mult de 500 locuri de muncă, vor fi acordate ajutoare de stat de până la 50 milioane euro.

Pentru investiţiile sub 100 milioane euro care generează peste 300 locuri de muncă, ajutorul de stat acordat se va ridica la maximum 28 milioane euro. Planul mai prevede construcţia de locuinţe sociale, majorarea capitalului social al CEC, suplimentarea investiţiilor în agricultură şi unele măsuri de susţinere a sectorului IMM. Premierul Călin Popescu Tăriceanu afirmă că toate aceste măsuri vor fi aplicate înainte de 1 ianuarie 2009.

Ce vor agenţii economici

Deocamdată, liderii mediului de afaceri se abţin să catalogheze în vreun fel planul guvernamental, însă consideră că acesta “a venit cam târziu” şi, în plus, nu rezolvă adevăratele probleme cu care se confruntă companiile. Este vorba în primul rând de identificarea unor pieţe noi, astfel încât să poată continua producţia oprită acum temporar.

De aceea, pentru realizarea unui plan viabil, ar trebui consultate şi patronatele, nu doar ministerele, conchid liderii mediului de afaceri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite