Vor mai ţine băncile străine banii aici?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După acuzaţiile împotriva băncilor care scot banii din ţară, a apărut zvonul că BNR ar putea recomanda selectiv capitalizarea profiturilor şi nerepatrierea dividendelor.

BNR ar putea recomandata unor instituţii de credit să îşi capitalizeze profiturile înregistrate anul trecut, susţin surse guvernamentale citate de Mediafax. Practic, băncile în cauză ar urma să nu îşi repatrieze profiturile, ci să le folosească pentru majorarea capitalului social, în paralele cu neacordarea de dividende. Astfel de recomandări ar putea veni din partea Băncii Naţionale dacă instituţiile de credit se vor confrunta cu o scădere a indicatorului de solvabilitate (calculat ca raport între credite neperformate şi capital social).

În prezent, băncile îşi pot desfăsura activitatea doar dacă prezintă o solvabilitate de peste 8%, cu toate că banca centrală atenţionează băncile imediat ce indicatorul scade sub 10%.

‘’Nu cred că se va pune problema unei recomandări generale, dar acolo unde există evoluţii necorespunzătoare ale provizioanelor, creditelor restante sau indicatorilor de solvabilitate, banca centrală le va recomanda să nu distribuie dividende şi să capitalizeze în întregime profiturile din 2008», susţin sursele citate.

BNR: No comment

Contactaţi de ziarul ‘’Adevărul’’, reprezentanţii băncii centrale au ţinut să precizeze că astfel de informaţii nu sunt date publicităţii şi că recomandările de majorare a capitalului sunt frecvente, atunci ‘’când sunt probleme legate de capital. Capitalizări de profit s-au făcut mereu. Acţionarii sunt cei care decid cum vor majora capitalul’’, spune Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Mugur Isărescu. Totodată, Vasilescu a respins ideea că în sistemul bancar ar exista probleme de solvabilitate, opinie confirmată şi de către consultantul de investiţii Bogdan Baltazar : ‘’Multe bănci stau confortabil din punct de vedere a solvabilităţii’’.

În opinia lui Baltazar, zvonurile legate de o interdicţie de repatriere a profiturilor este legată de isteria din ultima perioadă referitoare la băncile care scot banii din ţară.

‘’Nu este o măsură înţeleaptă. BNR nu va face aşa ceva, pentru că cel mai bun mijloc de a nu mai primii bani este să-i opreşti în ţară. Nu mai vine nimeni, dacă nu are cum să plece’’, spune consultantul de investiţii. În plus, acesta susţine că astfel de recomandări ar putea fi date, doar selectiv, pentru băncile care au probleme de solvabilitate.

Profituri ridicate în 2008

Cu puţin timp în urmă, preşedintele Traian Băsescu a declarat că băncile-mamă care şi-au deschis filiale în România au obligaţia să continue să asigure necesarul de lichidităţi pentru a finanţa activităţile economice din ţara noastră.

În primele nouă luni ale anului trecut, băncile din ţara noastră au obţinut un profit de aproape 3,7 miliarde lei, cu un miliard de lei peste nivelul înregistrat pe tot parcursul lui 2007. Un aport ridicat la performanţele raportate l-a avut vânzarea companiei de asigurări Asiban către Groupama. Tranzacţia a adus 350 de milioane de euro foştilor acţionari BCR, BRD, Banca Transilvania şi CEC Bank.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite