O nouă tendinţă bancară: centre specializate în credite ipotecare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

BCR a inaugurat şase unităţi regionale care se vor ocupa, în special, de clienţii care vor să cumpere locuinţe noi Perspectivele dezvoltării pieţei de credite ipotecare şi imobiliare

BCR a inaugurat şase unităţi regionale care se vor ocupa, în special, de clienţii care vor să cumpere locuinţe noi

Perspectivele dezvoltării pieţei de credite ipotecare şi imobiliare determină instituţiile de credit să lanseze noi produse şi concepte menite să atragă clienţii persoane fizice. Miza ţine de orientarea cererii populaţiei dispre creditele de consum spre finanţările pentru locuinţe.

Banca Comercială Română (BCR) a inaugurat, ieri, centrul imobiliar retail din Bucureşti, altele cinci fiind operaţionale în ţară, în fiecare regiune de dezvoltare. Aceste şase centre regionale vor coordona 22 de puncte de lucru, din care zece sunt în Bucureşti.

Conceptul de unitate bancară specializată în vânzarea de credite pentru locuinţe este relativ nou pe piaţa românească. Anul trecut, Raiffeisen Bank a deschis primul centru imobiliar din Capitală. Scopul acestor unităţi este acela de a oferi atât consultanţă, cât şi soluţia financiară potrivită fiecărui client. Iniţiative similare s-au bucurat de succes în state din Europa Centrală.

Parteneriate cu dezvoltatorii imobiliari

Deschiderea "Centrum Imobiliar" al BCR nu înseamnă că persoanele fizice care solicită finanţări pentru locuinţe vor fi orientate spre aceste unităţi, în detrimentul sucursalelor clasice. Dorin Cojocaru, directorul Departamentului de credite de retail din cadrul BCR, explică faptul că "prin noul concept urmărim să găsim structuri de finanţare personalizate pentru fiecare client, respectiv structura optimă pentru avans şi pentru creditul imobiliar".

În plus, credite ipotecare se vor vinde şi prin restul sucursalelor băncii, acestea reprezentând principala forţă de vânzare. Asta pentru că tranzacţiile din piaţa imobiliară vizează, în principal, locuinţe vechi. "Centrum imobiliare" este destinat, în special, locuinţelor noi.

Sectorul imobiliar se dezvoltă alert

Astfel, Banca Comercială Română are încheiate, până în prezent, parteneriate pentru 35 de proiecte rezidenţiale, aflate în diverse stadii - de la nivel de "planşetă", în execuţie şi până la finalizate.Numărul unităţilor "centru imobiliar retail" va creşte în prima parte a lui 2008 în funcţie de cerinţele pieţei, a mai spus Cojocaru.

Lansarea acestui nou concept de servire a fost motivată de dezvoltarea foarte dinamică a sectorului imobiliar de la începutul acestui an şi creşterea cu 42% a numărului de locuinţe finalizate la nivel naţional în primul semestru din 2007 faţă de perioada similară a anului trecut.

"Iar în Bucureşti avansul a fost mai accentuat, respectiv de 62%", a explicat Dorin Cojocaru. Locuinţele finalizate în Capitală, în primele şase luni, reprezintă 19,4% din totalul locuinţelor livrate la nivelul întregii ţări. Totodată, "putem observa o creştere a ponderii creditelor pentru investiţii imobiliare", adaugă directorul BCR.

Ultimele date publicate de Banca Naţională a României (BNR) arată faptul că, la sfârşitul lunii august, soldul creditelor ipotecare s-a apropiat de 11 miliarde de lei, în creştere cu 60% faţă de perioada similară a anului trecut.

Astfel, ponderea finanţărilor pentru locuinţe în total împrumuturi solicitate de populaţie era, în august 2007, de aproape 19%. Iar în Bucureşti, ritmul de creştere a fost peste cel la nivel naţional, ponderea creditelor ipotecare fiind de peste 28%.

Totodată, un raport de peste 20% mai este înregistrat în judeţe precum Cluj, Constanţa sau Timiş. Pe de altă parte, în Caraş-Severin, Călăraşi, Dâmboviţa şi Olt creditele ipotecare au o pondere de numai 6%-7% în totalul finanţărilor bancare primite de populaţie.

Iar potenţialul de dezvoltare a pieţei împrumuturilor pentru locuinţe este semnificativ. Dacă în statele din Europa Centrală, creditele ipotecare reprezintă circa 8%-10% din produsul intern brut, în România nivelul este de numai trei procente. Iar dezvoltarea segmentului imobiliar din ţara noastră ar putea fi impulsionată şi de majorarea gradului de îndatorare a populaţiei concomitent cu acceptarea unui avans mai mic.

>> Prin noul concept urmărim să găsim structuri de finanţare personalizate pentru fiecare client

Dorin Cojocaru
directorul Departamentului de credite de retail BCR

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite