Va sprijini BNR noul Guvern?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Relaxarea politicii monetare începând cu şedinţa de mâine ar putea reprezenta un semn de încredere în planul de guvernare. Reducerea dobânzii-cheie la 10%, diminuarea rezervei minime şi revizuirea noului regulament de creditare ar putea debloca piaţa împrumuturilor.

Consiliul de Administraţie al BNR se întruneşte, mâine, într-una dintre cele mai dificile şedinţe. Pe ordinea de zi se află dobânda de politică monetară, stabilită în prezent la 10,25%, şi nivelul rezervelor minime obligatorii (RMO), care se ridică la 18% pentru creditele în lei şi 40% pentru cele în valută.

Totodată, oficialii BNR vor lua o decizie în privinţa colaborarii cu noul Guvern şi a modificării normelor aspre de creditare a populaţiei. „Modul în care Guvernul va lua unele măsuri mai puţin populare pentru reducerea deficitului de cont curent va fi pus în balanţă.

Astfel, cred că BNR va opta fie pentru menţinerea dobânzii-cheie, fie pentru o reducere cu 0,25 puncte procentuale“, ne-a explicat Lucian Anghel, analist şef la BCR. În opinia acestuia, dacă banca centrală reduce dobânda-cheie, înseamnă că are încredere în măsurile luate de noul Guvern şi că acestea sunt în concordanţă cu politica sa pentru 2009. În schimb, o menţinere se traduce prin necesitatea  unor informaţii suplimentare despre planul de guvernare.

Analiştii susţin însă că o reducere graduală a dobânzii de politică monetară va avea loc anul acesta, chiar dacă nu va începe din şedinţa de mâine. „Mă aştept la o menţinere a dobânzii-cheie la 10,25% şi la o scădere a rezervei minime obligatorii pentru pasivele în lei, de la 18% la 16%”, ne-a declarat Ionuţ Dumitru, economist şef la Raiffeisen Bank. Potrivit acestuia, pentru ca reducerea dobânzii de politică monetară să aibă loc, este necesară, mai întâi, o scădere a dobânzilor de pe piaţa monetară interbancară.

Injecţie de lichidităţi

Reducerea rezervei minime pentru creditele în lei la 16% ar însemna ca băncile să fie obligate să depună la BNR mai puţini bani pentru fiecare credit acordat. Analiştii susţin că impactul unei astfel de măsuri este mult mai puternic decât reducerea cu 0,25 puncte procentuale a dobânzii-cheie.

Practic, lichiditatea suplimentară din piaţă poate determina o scădere a costurilor de creditare mult mai rapid decât reducerea dobânzii-cheie, al cărei efect apare întotdeauna cu câteva luni întârziere. Astfel, odată ce băncile au mai mulţi bani, ele pot da credite mai ieftine, iar presiunile pentru scăderea dobânzilor din piaţa monetară se intensifica. „Reducerea rezervei minime va ajuta, inclusiv, la finanţarea deficitului bugetar”, adaugă economistul şef la BCR.

Condiţii noi de creditare?

Cu toate că există dubii în privinţa relaxării condiţiilor aspre de creditare a populaţiei de către BNR, bancherii susţin oportunitatea unei decizii favorabile în acest sens. „Am discutat cu cei de la banca centrală pentru diferenţierea între creditul garantat ipotecar şi cel negarantat“, ne-a declarat Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor.

BRD, cea mai mare pondere în BET

Titlurile BRD SocGen (BRD) vor avea, începând de astăzi, cea mai mare pondere în componenţa indicelui BET (n.r.: care monitorizează evoluţia celor mai lichide zece companii) de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Acestea vor fi urmate de titlurile Băncii Transilvania (TLV) şi Petrom (SNP).

Astfel, ponderea acţiunilor BRD în componenţa indicelui BET va scădea uşor, de la 20,27%, la 19,94%, dar vor trece pe prima poziţie, devansând Banca Transilvania. De astăzi, titlurile TLV vor ajunge la numai 19,74%, de la 30,76%, cât aveau la închiderea anului bursier 2008.

Cursul acţiunilor TLV nu a fost, însă, afectat de prăbuşirea cotaţiilor din ultimul trimestru, ca urmare a suspendării lor de la tranzacţionare. Emitentul a lipsit din ringul bursier începând cu 15 septembrie pentru operarea unei majorari de capital social şi consolidarea valorii nominale. În acelaşi timp, ponderea acţiunilor Petrom (SNP) a fost revizuită în creştere, de la 15,49%, la cât au închis anul 2008, la 19,46%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite