Un sfert de milion de restanţieri la bănci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul restanţierilor a crescut cu o treime în numai patru luni, cumulând datorii totale de aproape 380 milioane de lei Trecerea la noile condiţii de creditare va aduce o gestiune mai

Numărul restanţierilor a crescut cu o treime în numai patru luni, cumulând datorii totale de aproape 380 milioane de lei

Trecerea la noile condiţii de creditare va aduce o gestiune mai bună a riscurilor aferente credării populaţiei. Asta în condiţiile în care bancherii spun că, în ultimii doi ani, restanţele au crescut cel puţin la fel de alert ca şi împrumuturile acordate populaţiei.

Restanţele acumulate de populaţie la bănci comerciale au depăşit, la sfârşitul lunii aprilie, 115 milioane de euro, conform statisticilor publicate de Banca Naţională a României.

Mai mult, noile date arată o valoare mai mare a datoriei aferentă fiecărui restanţier comparativ cu luna precedentă. Astfel, circa 480 de euro este restanţa medie a persoanelor fizice către sistemul bancar, faţă de o medie de 300 de euro în luna martie.

Comparativ cu luna precedentă, suma este semnificativ mai mare, principalul motiv fiind modificarea sursei de provenienţă a informaţiilor.

Astfel, până la sfârşitul primului trimestru din anul curent, BNR publica restanţele raportate la Centrala Riscurilor Bancare, care includeau numai împrumutul propriu-zis (principalul). Iar odată cu luna aprilie, valoarea restanţelor publicate de BNR este centralizată de Biroul de Credit, unde sunt incluse, pe lângă principal, şi dobânzile sau comisioanele penalizatoare.

Cresc riscurile aferente creditării populaţiei

Odată cu tendinţa de creştere a activităţii de creditare a populaţiei (soldul împrumuturilor aproape că se dublează în fiecare an), în paralel evoluează şi restanţele la bănci. Iar raportul dintre totalul datoriilor şi soldul creditelor acordate persoanelor fizice, deşi nu afectează sistemul bancar, s-a deteriorat pe parcursul ultimilor doi ani.

Spre exemplu, la finalul lunii aprilie, soldul restanţelor generate de populaţiei a reprezentat circa 0,85% din totalul împrumuturilor acordate persoanelor fizice. Mai mult, comparativ cu finalul anului trecut, numărul persoanelor ce figurau cu restanţe în evidenţele Biroului de Credit se majorase cu circa 34%.

Totuşi, bancherii spun că noile condiţii de finanţare vor gestiona mai bine riscurile asociate creditării populaţiei. În plus, soldul restanţelor înregistrate la Biroul de Credit arată faptul că, în primele patru luni, soldul restanţelor s-a diminuat cu circa 10 milioane de euro.

Unul dintre motive ţine şi de faptul că în evidenţele instituţiei nu mai sunt înregistrate şi persoanele care au întârzieri mai mari de 30 zile la plata unor sume mai mici de 10 lei.

La jumătatea acestei luni, participanţii în sistemul Biroului de Credit erau 23 de bănci (aproximativ 97% din piaţa de retail), şase societăţi de credit de consum, o societate de leasing şi una de asigurări.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite