Cei mai mulţi români economisesc sume mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jumătate dintre conaţionalii noştri nu au deloc ori au foarte puţină încredere în bănci. Garanţiile şi siguranţa oferite, nivelul dobânzilor şi mărimea comisioanelor reprezintă

Jumătate dintre conaţionalii noştri nu au deloc ori au foarte puţină încredere în bănci.

Garanţiile şi siguranţa oferite, nivelul dobânzilor şi mărimea comisioanelor reprezintă principalele criterii avute în vedere de români la alegerea unei bănci. Cu toate acestea, pentru marea majoritate a conaţionalilor noştri, cea mai sigură formă de economisire o reprezintă investiţia imobiliară, în timp ce o bună parte continuă
să-şi ţină banii "la ciorap".

Deşi toate datele statistice arată o creştere a nivelului de trai, aproape jumătate dintre români, respectiv 44%, nu reuşesc să economisească niciodată, iar atunci când o fac pun deoparte sume mici sau o fac cu mari sacrificii. Astfel, potrivit unui sondaj comandat de Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDS), doar 2% din români declară că-şi permit să pună ceva deoparte, fără restrângeri la alte cheltuieli, alţi 37% declarând că reuşesc acest lucru, dar cu "multe şi foarte multe restrângeri".

Procentul celor care economisesc efectiv pentru a demara o afacere este de numai 0,3%. Din categoria celor care reuşesc să economisească, aproape jumătate pun deoparte maximum 100 de lei, în timp ce doar 5% se pot lăuda că au economisit peste 500 de lei lunar.

Faţă de anul trecut, pentru 59% din repondenţii studiului, capacitatea de a economisi a rămas aproximativ egală cu cea de anul trecut, pentru 17% fiind însă mai mare. Preferinţele de economisire vizează leul în proporţie de 86%, euro - 8% şi dolarul - 1%, fiind de remarcat faptul că pe măsură ce perioada de economisire preferată se majorează, creşte şi tendinţa de a economisi în alte valute. Datele sunt confirmate şi de analiza instrumentelor financiare utilizate de români în ultimul an, când principala formă de economisire, folosită de o treime dintre repondenţi, a fost păstrarea banilor în casă.

Bunurile imobiliare, cele mai profitabile investiţii

Depozitele bancare în lei au fost preferate de 21% din intervievaţi. Instrumentele de economisire în lei sunt alese într-o mai mare măsură de cei care reuşesc să economisească uşor şi relativ uşor, care fac economii pe termen lung, iar veniturile familiei depăşesc 1.000 de lei/membru.

Cât despre profitabilitatea investiţiei, punctajul maxim a fost conferit de 30% din repondenţi bunurilor imobiliare, 14% metalelor preţioase şi aurului şi depozitelor la bănci, cu 14%.

La capitolul aşteptări, o pondere de 24% din repondenţi au apreciat negativ evoluţia financiară proprie, iar 28% spun că se aşteaptă ca situaţia financiară să se îmbunătăţească anul viitor. Trebuie amintit că marea majoritate a românilor, respectiv 49%, declară că nu au deloc sau foarte puţină încredere în bănci, situaţie oricum mai bună decât cea care priveşte bursele sau fondurile de investiţii, care se "bucură" de neîncrederea a 65, respectiv 66% din repondenţi.

În acelaşi timp, societăţile de asigurări şi fondurile de pensii private sunt privite cu neîncredere de 60% din repondenţi. Valoarea depozitelor bancare ajunsese, la sfârşitul lunii septembrie, la 184,72 miliarde lei, în creştere cu 51% faţă de nivelul de 121,89 miliarde lei înregistrat la finele anului trecut, a declarat ieri directorul general al FGDB, Alexandru Matei. La sfârşitul lui septembrie, valoarea totală nominală a depozitelor la instituţiile de credit participante la Fond se ridica la 176,6 miliarde lei, în creştere de la 113,89 miliarde lei la sfârşitul anului trecut.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite