82% din români cred că vom fi grav afectaţi de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Repondenţii unui studiu realizat de Kiwi Finance consideră că ratele la credite vor creşte, iar costurile vieţii se vor majora considerabil. Doar 2% din români nu cred că România va fi afectată de turbulenţele externe, vizibile deja şi în economia naţională.

Atunci când se gândesc la efectele crizei financiare internaţionale, 59% din români îşi fac griji pentru ziua de mâine şi se tem că bugetul lor zilnic de cheltuieli va avea de suferit.

Aceasta este una dintre concluziile unui studiu realizat de brokerul de credite Kiwi Finance, în perioada 1-30 noiembrie, în opt judeţe ale ţării, pe un eşantion de 7.734 de persoane, cu venituri cuprinse între 400 şi 2.000 euro.

Aproape jumătate dintre repondenţi consideră că vor avea de plătit rate mai mari la creditele pe care le au la bancă, iar 34% din aceştia se aşteaptă la facturi mai mari la întreţinere.

Totodată, 28% din participanţii la studiu consideră că le vor fi afectate salariile, dar doar 10% se tem că vor ajunge şomeri, după ce firmele pentru care lucrează vor da faliment.

„Este evident că în aceste condiţii avem nevoie de o strategie de criză coerentă, în care autorităţile şi  mediul bancar trebuie să aibă  un rol esenţial“, a declarat Anca Bidian, preşedinte Kiwi Finance. 

Astfel, în timp ce 82% din români consideră că vom fi grav afectaţi de criza financiară internaţională, 16% cred că impactul va fi redus. Doar 2% nu văd, însă, niciun efect negativ asupra economiei naţionale.

Casa nouă, pe lista priorităţilor

În ciuda temerilor pe care le au, cea mai mare parte a repondenţilor au în plan un proiect imobiliar. Astfel, 52% din aceştia au declarat că îşi doresc să-şi cumpere o locuinţă, în timp ce doar 23% sunt interesaţi de achiziţia unui automobil.

Totodată, 4% din repondenţi vor să refinanţeze creditul pe care îl au în prezent, 5% planifică un eveniment important în familie, iar 2% vor să intre în afaceri.

Pentru a face rost de banii de care au nevoie, cea mai parte a românilor (75%) sunt hotărâţi să se împrumute la o instituţie de credit.  Mai puţin de o treime au de gând să economisească sumele necesare, iar 8% dintre aceştia sunt de părere că vor vinde un imobil pentru a-şi realiza proiectele personale.

La fel de mulţi români iau în calcul posibilitatea de a se împrumuta de la rude, iar 3% consideră că vor strânge banii din alte surse.

Mulţumiţi de relaţia cu banca

În ceea ce priveşte relaţia pe care o au cu instituţiile de credit prezente în România, peste 60% din cei chestionaţi s-au declarat mulţumiţi, în timp ce doar 31%  şi-au exprimat nemulţumirea.

Principalele motive de insatisfacţie ale celor care au un credit sunt legate de lipsa de informare asupra creşterii ratei dobânzilor, comisioanele ascunse, lipsa de comunicare şi calitatea serviciilor. 

„Deşi în prezent nu putem vorbi despre tranzacţii pe piaţa imobiliară, este evident că cererea de credite există. În momentul în care piaţa imobiliară va ajunge la o convergenţă din punct de vedere al cererii şi ofertei, cu siguranţă procesul de creditare va reveni la normal“, a mai precizat reprezentantul Kiwi Finance.

1. Cât de mult credeţi că va afecta criza România?

82% - foarte mult
16% - putin, foarte puţin
2%  - deloc

2.Cum veţi fi afectaţi de criză?

28% - la nivelul veniturilor salariale
49% - rata la credit va creşte
59% - costul vieţii, mai scump
34% - scumpirea facturilor la utilităţi
10% - faliment, şomaj

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite