Fă-te ţăran pentru 25.000 de euro!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fă-te ţăran pentru 25.000 de euro!
Fă-te ţăran pentru 25.000 de euro!

De ieri până la 30 noiembrie, cei care îşi înfiinţează o fermă la ţară primesc un ajutor nerambursabil din fonduri europene. Fondurile europene disponibile prin Măsura 112 „Instalarea tinerilor fermieri“ sunt destinate agricultorilor începători cu vârsta de până la 40 de ani.

Citiţi şi:


Valoarea ajutorului financiar diferă în funcţie de planul de afaceri şi de suprafaţa agricolă. Un fermier poate să obţină o sumă cuprinsă între 10.000 şi 25.000 de euro. Solicitanţii trebuie să se instaleze pentru prima dată în exploataţia agricolă şi să fie conducători ai acesteia.

Pot beneficia de finanţare şi persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi cele familiale, dar şi societăţile cu răspundere limitată. Banii de la UE vin în două tranşe. Astfel, 60% din bani se primesc la aprobarea cererii de finanţare, iar 40% la finalizarea acţiunilor cuprinse în planul de afaceri, după verificarea acestora. Fondurile disponibile în cadrul sesiunii de cereri de proiecte pentru Măsura 112 sunt de 55 de milioane de euro.

Cursurile de specializare, o obligaţie

Viitorul fermieri trebuie să aibă mai puţin de 40 de ani. În primii trei ani de la primirea sprijinului, beneficiarul trebuie să urmeze cursuri în cel puţin unul dintre domeniile: managementul exploataţiei agricole, contabilitatea fermei, protecţia mediului sau agricultura ecologică.

Cei interesaţi au mai multe şanse dacă sunt membri ai unui grup de producători ai unei asociaţii profesionale cu profil agricol, ai unei cooperative agricole sau ai unei organizaţii de îmbunătăţiri funciare (de exemplu, organizaţiile de udători).

Paşii de urmat

1Primul pas pe care trebuie să‑l facă fermierul este să achiziţioneze terenul. Solicitanţii pot să obţină mai multe puncte dacă exploataţia se află în proprietate, şi nu în arendă.

2Fermele mici sunt avantajate. Pentru a verifica dacă ferma lor este eligibilă, solicitanţii se pot adresa Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit.

3Următorul pas este întocmirea unui plan de afaceri, pentru că solicitanţii trebuie să demonstreze că afacerea lor are şanse reale să se dezvolte în timp.

În sesiunea de depunere a proiectelor pentru Măsura 112 din perioada 3 decembrie 2008 - 27 martie 2009, Ministerul Agriculturii a primit 432 de dosare. Fondurile disponibile au totalizat 8,7 milioane de euro.

Scădere de 30% a producţiei de cereale în 2009

Producţia de cereale, cu excepţia porumbului, ar putea scădea în 2009 cu până la o treime comparativ cu anul precedent, se arată în Raportul privind Agricultura, publicat ieri de Banca Comercială Română (BCR). Printre motivele ce au determinat scăderea dramatică a producţiei de cereale se numără diminuarea cu 32% a recoltei de grâu. Producţia de grâu are o pondere de peste 60% în totalul producţiei de cereale recoltate.

Raportul arată că au existat cazuri în care investitorii străini au venit în România doar pentru a cumpăra teren arabil, la un preţ de trei până la şapte ori mai mic decât în statele occidentale, pentru ca apoi să îl revândă la preţuri mai mari. Suprafaţa cultivată a scăzut cu aproximativ 10% în perioada 2003-2008.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite