Cele mai neperformante companii de la BVB

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deprecierile cotaţiilor ar putea spori şi în acest an rândurile companiilor cu performanţe slabe. Cum se vor descurca cele mai neperformante companii ale anului 2007 în anul bursier care

Deprecierile cotaţiilor ar putea spori şi în acest an rândurile companiilor cu performanţe slabe.

Cum se vor descurca cele mai neperformante companii ale anului 2007 în anul bursier care tocmai a început? După ce au dezamăgit investitorii, cu deprecieri ale cotaţiilor de peste 20%, pentru societăţi precum Electroaparataj, Altur, Petrol Export-Import nu se anunţă un an deloc uşor. Cu atât mai mult cu cât evoluţia de ansamblu a pieţei nu mai poate susţine sau impulsiona, în virtutea inerţiei, traseul emitenţilor mai puţin atractivi.

În topul acţiunilor cu cele mai slabe performanţe la Categoria a II-a a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) în ceea ce priveşte evoluţia cursului s-au "remarcat", anul trecut, Petrol Export Import (PEI), cu o scădere de 38,7%, urmată de Zentiva (SCD), cu o depreciere de 28,66%, şi de Altur (ALT) - cu 22,7%. La prima Categorie, au dezamăgit acţiunile Petrom (SNP), cu o coborâre de 9,38%, şi cele ale Turbomecanica (TBM) - cu un minus de 8,64%.


Cea mai puternică scădere a anului a aparţinut, însă, producătorului de rulmenţi Rulmentul Braşov (RBR), cu până la -79,88%, fapt care a determinat retragerea titlurilor de la Categoria a II-a la necotate. Un alt exemplu privind consecinţele performanţelor slabe înregistrate în ultimul an bursier este şi cel al titlurilor UCM Reşiţa (UCM), retrogradate de la Categoria a II-a la Categoria a III-a de tranzacţionare pe 19 noiembrie 2007 şi excluse din calculul indicelui BET-Compozit.

"Titlurile UCM se situează, de asemenea, pe locul II în clasamentul celor mai puţin lichide societăţi din 2007, cu numai 238.519 de acţiuni transferate, ceea ce înseamnă 0,53% din capitalul social al companiei", subliniază Georgiana Păceşilă, broker în cadrul Confident Invest. "Zentiva are, totodată, şi o lichiditate scăzută, ceea ce determină perspective de creşteri mai greu tangibile", susţine, la rândul său, Adrian Bărbulescu, analist Prime Transaction.


Lichiditatea scăzută completează lipsa de performanţă


Pentru a evita retrogradările, companiile trebuie să se mobilizeze pentru a se redresa după prăbuşirile din 2007. "De exemplu, în cazul producătorului de piese auto Altur Slatina, o revenire ar fi posibilă dacă se va finaliza contractul de privatizare a Automobile Craiova, ţinând cont de contractele pe care societatea le are cu Daewoo. De la intrarea lui Cătălin Chelu în acţionariat şi după majorările fantastice de capital social, compania nu a avut parte de un traseu foarte bun", este de părere Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni al Prime Transaction.


Şi titlurile producătorului de medicamente Zentiva au înregistrat o depreciere de aproape 30% pe parcursul lui 2007. "Profitul sub aşteptări obţinut de companie în primele nouă luni ale exerciţiului financiar anterior au determinat o amplificare a trendului uşor descendent în care titlurile societăţii se încadraseră de la începutul anului. Pentru perioada următoare, eficientizarea activităţii comerciale începută deja de companie îşi va face simţite efectele pozitive la nivel de profitabilitate", apreciază Georgiana Păceşilă. Zentiva a închis trimestrul III din 2007 cu o pierdere de peste 1,2 milioane de lei, indicând un profit în scădere cu peste 37% faţă de perioada similară a anului anterior.


Electroaparataj (ELJ) şi Siretul Paşcani (SRT) intră, de asemenea, în categoria companiilor cu lichiditate redusă. "Toate aceste companii ar trebui ca, în acest an, să încerce, în primul rând, să îndeplinească condiţiile de menţinere la cota bursei. Nici gradul de transparenţă nu este foarte ridicat la unele dintre companiile din topul neperformantelor", este de părere Adrian Bărbulescu.

Codaşele Categoriei I

În ceea ce priveşte companiile din prima Categorie afectate de scăderi în 2007, anul în curs ar putea aduce răsturnări de situaţii în special pentru Petrom, susţin analiştii din piaţa de capital. "Ne putem aştepta la evoluţii financiare mai bune, iar investiţiile realizate până în prezent pot avea acum efecte mai vizibile în rezultate", consideră Andreea Ciobanu, analist-şef în cadrul Intercapital Invest.


La rândul său, Adrian Bărbulescu spune că Petrom ar putea reveni pe val şi datorită finalizării problemei pachetului de 8% din acţiunile companiei. "Totodată, contractul de privatizare al Petrom poate ajunge şi obiect al unor discursuri populiste, ţinând cont că vom traversa un an electoral", precizează analistul Prime Transaction. În cazul Turbomecanica, "în condiţiile în care nu vom avea mulţi investitori în piaţă, lucrurile nu se vor schimba fundamental. Acţiunile TBM au reacţionat, în 2007, foarte mult la zvonuri, şi, astfel, au pierdut din credibilitate", consideră Bărbulescu.


Per ansamblu, analiştii consideră anul 2008 drept unul greu predictibil. "Bursa ar putea fi afectată şi de condiţiile unui an electoral", conchide Adrian Bărbulescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite