Pe ce leu mizăm în luna decembrie?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru finalul anului, analiştii prognozează o depreciere a monedei naţionale. Deciziile politice ar putea influenţa într-o mai mare măsură evoluţia cursului de schimb comparativ cu banii muncitorilor români plecaţi la muncă în străinătate.

În mod tradiţional, leul se întăreşte în prima parte a lunii decembrie, dar scade spre finalul anului. În piaţa valutară se instaurează, astfel, o oarecare perioadă de stabilitate, după mai multe luni caracterizate de o volatilitate ridicată.

„În prima jumătate a lunii decembrie vom asista la o uşoară apreciere a leului. Totuşi, după ce cadourile de Crăciun se vor termina, deprecierea monedei naţionale se va relua.

Nivelul până la care cursul va urca depinde însă de cât de mult au coborât cotaţiile în perioada de apreciere“, ne-a explicat  Aurelian Mihăilescu, dealer la Raiffeisen Bank.

Cursul, între 3,6-3,8 lei/euro

La rândul său, Lucian Anghel, analist-şef la BCR, susţine că în decembrie cursul de schimb euro/leu va fluctua în jurul a 3,6-3,8 lei/ euro. „Cred că în cea mai mare parte a lunii, acesta va fi intervalul de variaţie a cotaţiilor. Rămâne de văzut şi ce se va întâmpla la Guvern“, ne-a declarat reprezentantul BCR.

Un bun exemplu în acest sens îl reprezintă deprecierea leului cauzată de discuţiile din jurul majorării salariilor profesorilor cu 50% şi a reducerii  ratingului de ţară de către agenţiile internaţionale, care semnalau faptul că anumite decizii politice ar putea influenţa stabilitatea macroeconomică.

Banii muncitorilor plecaţi la muncă în străinătate reprezintă un alt factor ce trebuie luat în calcul. Totuşi, dacă acum câţiva ani sumele aduse în ţară de „căpşunari“ erau în măsură să influenţeze semnificativ evoluţia  cursului de schimb, acest lucru nu mai este posibil în prezent.

„Volumele de tranzacţionare de pe piaţa valutară au crescut foarte mult. Acelaşi miliard de euro nu mai reprezintă la fel de mult ca anul trecut“, adaugă analistul BCR. Dealerii sunt de aceeaşi părere. „Banii muncitorilor români din străinătate nu mai influenţează piaţa de doi ani de zile“, concluzionează Mihăilescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite