Alţi doi jucători bancari străini au ales să vină în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În prezent, 190 de instituţii financiare oferă servicii direct în România pe baza paşaportului european
În prezent, 190 de instituţii financiare oferă servicii direct în România pe baza paşaportului european

Două grupuri financiare străine, European American Investmentbank (Euram Bank) şi Credit Europe Bank Olanda, au demarat operaţiuni la Bucureşti în prima lună a acestui an, în urma notoficării Băncii Naţionale a României că vor oferi servicii în mod direct, în baza paşaportului financiar european.

Credit Europe Bank NV şi-a anunţat în a patra zi din 2010 oficial demararea operaţiunilor pe piaţa locală. Instituţia este supravegheată direct de autoritatea monetară din Olanda, Nererlandsche Bank. Pentru început, Credit Europe Bank Olanda se va concentra pe domeniul finanţărilor de consum, ipotecare, factoring sau al finanţărilor tranzacţiilor comerciale.

Credit Europe Bank NV, controlată de FIBA Holding din Turcia, este prezentă pe piaţa românească, prin subsidiara Credit Europe Bank, încă din martie 2007. La acel moment, Finansbank şi-a schimbat denumirea în Credit Europe Bank, ca urmare a preluării Finansbank Turcia de către National Bank of Greece. Filialele grupului din România, Olanda, Rusia şi Elveţia nu au fost incluse în această tranzacţie, însă au fost nevoite să îşi schimbe numele în Credit Europe, întrucât NBG a achiziţionat şi drepturile asupra brandului Finansbank. Ulterior, Credit Europe Bank Olanda a cumpărat participaţiile în cadrul celorlalte filiale, devenind astfel banca centrală a grupului.

La 19 ianuarie 2010, şi European American Investmentbank (Euram Bank) şi-a demarat operaţiunile în mod direct pe piaţa românească, fiind supravegheată direct de autoritatea din Austria. Euram Bank vizează atragerea de depozite, acordarea de credite, operaţiuni de plăţi, emitere de garanţii şi asumare de angajamente, contracte futures şi options financiare şi altele.

Goldman Sachs şi HSBC pe piaţa românească

Până în prezent, 190 de grupuri financiare au ales să ofere servicii în mod direct pe piaţa românească, în baza paşaportului financiar european, printre acestea numărându-se nume sonore precum Barclays Bank Plc, BNR Paribas, Commerzbank, Credit Suisse International, Deutsche Bank, Goldman Sachs International sau HSBC Bank.

În baza paşaportului financiar european, instituţiile pot activa pe piaţa locală fără să mai aibă nevoie de aviz din partea BNR, fiind suficientă doar transmiterea unei notificări. Această alternativă le oferă jucătorilor posibilitatea de a structura tranzacţiile transfrontaliere atunci când aceste soluţii sunt mai avantajoase decât derularea operaţiunii la nivel local.

Totuşi, instituţiile financiare prezente pe piaţa locală pe baza paşaportului european sunt mai puţini vizibile, având în vedere, în primul rând, absenţa unei reţele. Trebuie să avem în vedere că aceşti jucători vizează clienţii mari, cei mai mulţi oferind servicii doar pentru companii, municipalităţi sau celor cu venituri foarte mari.

Gutmann deschide birou la Bucureşti

Bank Gutmann, bancă austriacă specializată în private banking şi wealth management, prezentă pe piaţa românească încă de la începutul lui 2008 (prin paşaport financiar), a decis să-şi deschidă un birou la Bucureşti pentru a fi mai vizibili pentru potenţialii clienţi români.

Astfel, banca îşi ca deschide un birou la Bucureşti în luna martie, urmând ca de aici să ofere consultanţă clienţilor, administrarea prortofoliilor urmând să fie realizată, în continuare, în Austria.

Ilinca von Derenthall a fost numită la începutul acestei luni în Consiliul de Supraveghere al Bank Gutmann Austria şi va fi, totodată, responsabilă de dezvoltarea afacerilor în România.

Pentru primul an de activitate, Bank Gutmann se aşteaptă la un număr de 25-50 de clienţi în România, instituţia având, în prezent, 2.000 de clienţi pe cele 15 pieţe pe care activează. În ceea ce priveşte veniturile clienţilor, Ilinca von Derenthall spune că banca are în vedere oameni de afaceri dispuşi să investească între 500.000 de euro şi un milion de euro, dar conturile pot fi deschise iniţial şi la valori mai mici.

„Nu urmărim un număr mare de clienţi, deoarece nu ne-am mai putea concentra corespunzător pentru administrarea fiecărui portofoliu. Bank Gutmann are deja, în Austria, clienţi români", a declarat la finele anului trecut von Derenthall. Majoritatea clienţilor români ai Gutmann sunt oameni de afaceri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite