Toţi investitorii vor fi atenţi la evoluţia derivatelor pe indicele BET

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe bursele externe, contractele la termen pe principalii indici înregistrează cele mai ridicate volume de tranzacţionare Lansarea derivatelor pe indicele BET, aşteptate pentru prima parte

Pe bursele externe, contractele la termen pe principalii indici înregistrează cele mai ridicate volume de tranzacţionare

Lansarea derivatelor pe indicele BET, aşteptate pentru prima parte a acestui an, ar putea avea un succes semnificativ în rândul investitorilor. Cel puţin aşa arată evoluţiile înregistrate în primii ani de la lansarea unor instrumente similare în pieţele de capital din Polonia şi Ungaria.

Piaţa la termen a Bursei de Valori Bucureşti ar putea avea un succes semnificativ. Oficialii pieţei de capital autohtone au precizat că este posibil ca, în prima parte a acestui an, să intre la tranzacţionare instrumentele derivate pe BET. Acesta este indicele care urmăreşte evoluţia celor mai lichide acţiuni din piaţa de capital. Iar dacă ne uităm la bursele din statele vecine, Ungaria şi Polonia, cele mai importante tranzacţii din piaţa la termen sunt cele realizat pe principalii indici. Răzvan Paşol, preşedintele Intercapital Invest, a precizat pentru Adevărul că derivatele pe indicele BET vor fi un succes. "Contractul futures (n.r. tranzacţii la termen) pe BET este de departe cel mai atractiv futures din ţara noastră", a explicat Paşol. Spre exemplu, în Polonia, piaţa derivatelor a fost lansată la începutul anului 1998, prin introducerea la tranzacţionare a contractelor la termen pe indicele WIG20 - principalul indice al Bursei din Varşovia. Iar după numai un an, volumul de tranzacţionare pe acest instrument s-a majorat de aproape opt ori, numărul de investitorii ridicându-se la aproape 7.000. Mai mult, la aproape doi ani de la lansare, volumul tranzacţiilor pe deirivatele WIG20 au ajuns să reprezinte circa 30% din totalul înregistrat pe piaţa de capital poloneză.

O evoluţie similară a fost înregistrată şi în Ungaria, unde derivatele pe principalul indice al pieţei de capital din Budapesta au deţinut, în primii ani de la lansare, cea mai mare pondere în totalul tranzacţiilor din piaţa la termen.

Mai mult, un alt factor ce ar asigura succesul contractelor futures pe BET ţine de faptul că sunt lansate pe platforma de tranzacţionare a Bursei de Valori, unde sunt prezenţi toţi brokerii, adaugă preşedintele Intercapital Invest.

Derivatele pe BET vor fi urmate de cele pe BET-FI

Stere Farmache, directorul general al BVB, precizează, citat de NewsIn, că, la scurtă vreme după începerea tranzacţiilor cu instrumentele derivate pe indicele BET, vor începe şi tranzacţiile cu contracte construite pe indicele BET-FI, care reflectă evoluţia celor cinci societăţi de investiţii financiare, pentru ca ulterior să fie tranzacţionate şi contracte la termen construite pe titluri listate. Mai mult, conducerea Bursei de Valori a decis să nu perceapă, în 2007, comisioane de tranzacţionare pentru instrumentele derivate care vor debuta în piaţă în prima jumătate a acestui an. "Dorim să demarăm această activitate a bursei cu comisioane promoţionale şi să le oferim brokerilor un fel de vacanţă în ceea ce priveşte comisioanele pentru contractele futures", susţine Farmache.

Pe de altă parte, oficialii pieţei la termen din Sibiu spun că nu se tem de concurenţa venită din partea BVB. "Tranzacţionăm derivate de 10 ani fără concurenţă. Iar în acest an, probabil vom avea noi indici şi acţiuni de la societăţi din Uniunea Europeană", ne-a declarat Teodor Ancuţa, preşedintele Bursei Monetar Financiară şi de Mărfuri din Sibiu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite