Pe ce investiţii mizăm anul acesta?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Terenurile şi acţiunile societăţilor de investiţii financiare, posibile vedete ale anului. Bursa de la Bucureşti şi-a temperat ritmul de creştere în 2007. Investiţiile imobiliare au

Terenurile şi acţiunile societăţilor de investiţii financiare, posibile vedete ale anului.

Bursa de la Bucureşti şi-a temperat ritmul de creştere în 2007. Investiţiile imobiliare au înregistrat un veritabil galop de sănătate. Anul acesta, specialiştii pariază în continuare pe plasamentele în locuinţe şi terenuri. În cazul unei achiziţii inspirate, o parcelă va genera un randament record de 200%.

Investiţia momentului rămâne cea în terenurile intravilane din Capitală. Specialiştii avertizează însă că acestea sunt şi deosebit de riscante. Nu orice parcelă îşi dublează valoarea. Locaţia, vecinătăţile şi dezvoltarea viitoare a zonei sunt elemente esenţiale.


Locuinţele noi se apreciază cu 25%


Anul trecut a fost unul al creşterilor fabuloase şi generalizate la întreaga piaţă. Spre exemplu, conform datelor agenţiei imobiliare Imoinvest, un teren în Prelungirea Ghencea putea fi achiziţionat în 2006 cu 70 de euro pe metrul pătrat. În prezent poate fi vândut cu cel puţin 200 de euro pe metru. Pentru 2008, specialiştii prognozează o apreciere medie de 50% pentru terenurile din Capitală şi din proximitatea acesteia.


În ceea ce priveşte piaţa rezidenţială a ansamblurilor noi de locuinţe, analiştii imobiliari de la Colliers şi Eurisko estimează pentru anul 2008 o creştere a preţurilor de până la 25%. Reprezentanţii Esop Consulting apreciază, conform Mediafax, că apartamentele s-au scumpit în anul 2007 cu 10-25%, cea mai mare creştere fiind înregistrată de locuinţele vechi.


Titlurile SIF, impulsionate de listarea Erste


Pe piaţa de capital, o creştere importantă ar putea reveni, în acest an, acţiunilor societăţilor de investiţii financiare. Câştigurile obţinute din plasamentele pe piaţa principală bursieră au început să-şi tempereze creşterea. În 2007, titlurile celor mai lichide companii au adus un randament de peste 22%, iar acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) - de aproape 25%.

Anul bursier care tocmai a început va sta sub semnul volatilităţii, sunt de părere analiştii din piaţa de capital. Dacă în cazul celor mai lichide titluri, este de aşteptat o performanţă similară celei de anul trecut, segmentul societăţilor de investiţii financiare (SIF) ar putea aduce în următoarele 12 luni, câştiguri de peste 30%.

"Este posibil să avem o creştere de 25% pentru indicele BET, la final de an, însă cred că va fi un an cu volatilitate destul de mare. În ceea ce priveşte evoluţia indicelui BET-FI, ne putem aştepta la o volatilitate şi mai mare (pe fondul unei deja anunţate listări a Erste Bank în prima parte a anului), iar pe final de an, un plus de 35% cred că este sustenabil", consideră Paul Brendea, analist în cadrul Prime Transaction. La rândul său, Adrian Ceucă, director general adjunct al Broker Cluj, estimează pentru anul bursier 2008 o apreciere medie de 20% pentru titlurile celor mai lichide companii şi de 50% pentru acţiunile SIF.


Noile listări vor fi cu siguranţă, spun analiştii, principalul impuls pentru indicii bursieri. "Pentru 2008, aşteptăm valori ale indicilor care să depăşească maximele înregistrate anul trecut. Ne bazăm şi pe contribuţia pe care o vor avea noile listări anunţate, cele ale societăţilor de stat, din categoria Transgaz, dar şi ale firmelor private, care vor aduce într-adevăr un suflu nou pe piaţă", subliniază Marian Lupu, director general adjunct al Estinvest Focşani.

Toate acestea vor avea finalitatea aşteptată, însă numai în anumite condiţii: "Important este să apară noi oportunităţi, economia românească să reuşească să evite anumite blocaje şi să nu mai existe turbulenţe externe ca în 2007", spune analistul Estinvest.


Creşterea medie a fondurilor de investiţii a fost, anul trecut, de 10,09%. Cea mai bună evoluţie a revenit fondurilor de acţiuni, care au adus randamente cuprinse între 9,44% şi 25,93%. Cei care au mizat pe fondurile diversificate ar fi putut obţine anul trecut câştiguri între 6,62% şi 14%, în timp ce fondurile de obligaţiuni au adus randamente între 4,79% şi 7,51%.


Dobânzile la depozite nu vor creşte spectaculos


În perioada octombrie 2006 - octombrie 2007, ratele dobânzilor ataşate depozitelor în lei, cu o scadenţă mai mare de şase luni, au scăzut cu 0,39 puncte procentuale. Astfel, datele BNR indică o diminuare a dobânzilor, de la 7,27% în 2006, la 6,88% în 2007. În schimb, dobânzile pentru depunerile în euro au evoluat în sens contrar, crescând cu 1,37puncte procentuale.

Dragoş Cabat, preşedintele Chartered Finacial Analyst (CFA), explică: "Evoluţia este cât se poate de normală, dacă ne gândim că economia naţională era în plin proces de dezinflaţie. Era de aşteptat ca odată cu scăderea ratei inflaţiei, dobânzile la depozitele în lei să scadă. Însă, pe măsură ce datele de la BNR vor fi disponibile, vom vedea că dobânzile au început să crească".

În opinia analistului, perspectivele pentru 2008 anunţă o uşoară creştere a bonificării pentru depozitele în monedă naţională, în ton cu evoluţia ratei inflaţiei.


"În cazul depunerilor în monedă europeană, nu mă aştept la o creştere speculoasă. Dacă în octombrie dobânda a fost de 4,42%, anul acesta va fluctua în jurul valorii de 4,45%", spune analistul. Cabat consideră că doar în cazul depozitelor pe termen scurt, dinamica ar putea fi una mai importantă. Opinia preşedintelui CFA este împărţită şi de către Cătălin Maciucă, dealer la MKB Romexterra Bank: "În relaţia cu persoanele fizice şi juridice, dobânzile practicate de bănci nu vor cunoaşte modificări substanţiale în 2008", a concluzionat dealerul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite