Fără impozit pe câştigurile bursiere în 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Codul Fiscal va fi modificat, săptămâna viitoare, pentru suspendarea taxelor pe profiturile din piaţa de capital

După ce au pierdut, de la începutul acestui an, circa 50-60% din portofolii, investitorii la bursă vor beneficia, în 2009, de o măsură reparatorie: scutirea de impozit.

Ministerul Economiei şi Finanţelor a decis să modifice Codul Fiscal săptămâna viitoare, astfel încât, pe întreg anul 2009, să fie suspendate toate impozitele pe câştigurile obţinute pe piaţa de capital. “Atât impozitul de 1%, aplicat pentru deţinerile mai mari de un an, cât şi cota de 16% pentru cele mai mici de un an vor fi suspendate pentru întreg anul 2009”, a precizat, ieri, Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor.

Pierderile, raportate în următorul an fiscal

În plus, investitorii vor avea posibilitatea să reporteze în 2010 pierderile înregistrate anul viitor. “Această măsură se va aplica inclusiv pentru anul 2008, anume pierderile din 2008 se vor reporta pe 2009, iar apoi măsura se va aplica din 2009”, a explicat Vosganian.

Practic, acestea sunt primele măsuri luate la nivel de Guvern pentru a susţine piaţa românească de capital. “Consider că scutirea de impozite este o măsură un pic reparatorie pentru cei care au pierdut de la începutul anului peste jumătate din valoarea portofoliilor”, este de părere Rareş Nilaş, preşedintele BT Securities.

La rândul său, şi reglementatorul pieţei de capital a anunţat, ieri, suspendarea cotei de 0,08% aplicată asupra valorii tranzacţiilor începând de la 1 octombrie până la sfârşitul anului în curs.

Totodată, pentru o perioadă de şase luni, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) va renunţa şi la cota aplicată la valoarea ofertelor publice de vânzare iniţiale.

Sub aşteptările investitorilor

Aşteptările investitorilor, însă, depăşesc măsurile anunţate ieri de reprezentanţii MEF. “Investitorii sperau suspendarea plăţii impozitelor calculate pentru 2007, când profiturile bune obţinute în special în primul semestru au fost pierdute tot pe bursă. Pe de altă parte, scutirea de impozit poate fi benefică ţinând cont că este posibil ca în 2009 jucătorii să obţină profituri bune”, apreciază Iulian Panait, consultant de investiţii. Referindu-se la reportarea pierderilor investitorilor, Panait apreciază decizia MEF drept o “intrare în normalitate”. 

Impactul acestei măsuri nu va fi unul imediat şi nici foarte puternic, consideră analiştii. Noua reglementare ar putea atrage, însă, noi jucători pe piaţa românească în 2009, în special speculatori atraşi de câştigurile imediate. Potrivit ultimelor statistici, pe bursa de la Bucureşti sunt, lunar, aproximativ 5.000 de cumpărători români persoane fizice.

image

Atât impozitul de 1%, aplicat pentru deţinerile mai mari de un an, cât şi cota de 16% pentru cele mai mici de un an vor fi suspendate pentru întreg anul 2009

image


Varujan Vosganian,
ministrul Economiei şi Finanţelor

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite