O gură de oxigen pentru leu şi Bursă în plină criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investitorii au intrat la cumpărare, în aşteptarea unei decizii favorabile pe piaţa americană. Impactul ultimelor ştiri negative din SUA a fost, ieri, temperat de optimismul investitorilor. Piaţa financiară românească a revenit pe creştere.

Deşi, potrivit cursului oficial, leul s-a depreciat, pe piaţa interbancară, tendinţa a fost de uşoară apreciere. Banca Naţională a României (BNR) a afişat pentru astăzi un curs de referinţă de 3,7348 lei/euro, cu 0,12 bani mai mult faţă de şedinţa precedentă de tranzacţionare.

Dealerii spun că aşteptările optimiste legate de aprobarea planului de salvare din SUA ar putea influenţa pozitiv evoluţia cotaţiilor.

„După o zi sau două de entuziasm vom realiza însă că ameninţarea crizei financiare nu s-a încheiat“, explică Dragoş Balaci, dealer la ABN Amro. În aceste condiţii, până la domolirea turbulenţelor internaţionale, cotaţiile euro/leu ar putea creşte în continuare. „Nu văd un leu care să se aprecieze puternic în perioada următoare, iar cursul va fluctua în jurul pragului de 3,7 lei/euro“, spune Ciprian Mihai, dealer la Volksbank. 

Creşteri pentru indicii bursieri

Prima undă de şoc generată de respingerea planului de salvare a sectorului financiar american s-a atenuat şi pe piaţa românească de capital. Acţiunile au recuperat, în medie, peste un punct procentual, iar titlurile societăţilor de investiţii financiare (SIF) au câştigat aproape 3,5% faţă de sesiunea anterioară. “Sentimentul de temere se resimte, totuşi, în atitudinea investitorilor”, subliniază Marcel Murgoci, director de tranzacţionare în cadrul Estinvest Focşani.

Pieţele europene, din nou pe plus

Şedinţa bursieră de ieri a adus creşteri pe majoritatea pieţelor europene. Investitorii au revenit, ieri, cu optimism la cumpărare. După efectul de domino generat, la începutul săptămânii, de respingerea planului de salvare a sectorului financiar american, speranţa unei aprobări de către Senatul SUA a noii variante a pachetului de măsuri a readus pe plus pieţele de capital.

Acţiunile băncilor au dat tonul aprecierilor după corecţiile severe înregistrate în ultimele zile. Cu toate acestea, analiştii consideră că problemele sectorului bancar european sunt departe de o posibilă rezolvare. “În continuare, sunt probleme în Europa care nu pot fi rezolvate cu un simplu vot în Senatul american.

Decizia din SUA ar putea reprezenta numai un balon de oxigen pentru a atenua o parte din temerile investitorilor”, consideră Marcel Murgoci. De exemplu, acţiunile UniCredit, cea mai mare bancă italiană, au fost suspendate, ieri, de la tranzacţionare la bursa din Milano.

În ciuda anunţului privind adoptarea unor măsuri destinate îmbunătăţirii solvabilităţii, cotaţia s-a ieftinit mult sub limita inferioară. La ora închiderii şedinţei de tranzacţionare de la Bursa din Bucureşti, indicii FTSE (Londra) şi CAC 40 (Paris) înregistrau creşteri de 1,97% şi, respectiv, de 0,40%. În acelaşi timp, bursa din Frankfurt era marcată de o scădere medie de 0,35%.

Evoluţia pieţei, în cifre

Cursul de schimb a recuperat teren în faţa monedei unice europene  în prima parte a şedinţei. Cursul oficial anunţat pentru astăzi este de 3,7348 lei/euro.

Acţiunile tranzacţionate pe piaţa principală de la Bucureşti au crescut, în medie, cu 1,2% faţă de şedinţa precedentă. Segmentul celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) a câştigat aproape 3,5%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite