Cum îşi pot găsi societăţile comerciale un loc la Bursa de Valori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societăţile pot intra la categoria a III-a dacă au un capital propriu de peste un milion de euro Reglementările privind admiterea la cota Bursei de Valori Bucureşti (BVB) fac posibilă,

Societăţile pot intra la categoria a III-a dacă au un capital propriu de peste un milion de euro

Reglementările privind admiterea la cota Bursei de Valori Bucureşti (BVB) fac posibilă, practic, listarea oricărei companii care ar dori acest lucru. Societăţile interesate, care au obţinut la ultimul bilanţ financiar capitaluri proprii de peste un milion de euro şi îndeplinesc condiţiile impuse de Codul Bursier, îşi pot găsi un loc la una dintre cele trei Categorii de tranzacţionare. În acelaşi timp, Sistemul Alternativ de Tranzacţionare (ATS) vine cu soluţii pentru companiile care nu se încadrează în criteriile stabilite de BVB.

"Când am împărţit tranzacţionarea emitenţilor în cadrul a trei Categorii, am urmărit şi stimularea companiilor mai
mici. De exemplu, ultima Categorie (n.red.: pentru care societăţile trebuie să aibă, la ultimul exerciţiu financiar, capitaluri proprii de cel puţin 1 milion de euro) este destinată companiilor care încearcă să crească odată cu Bursa şi datorită fondurilor atrase prin piaţa de capital", subliniază Septimiu Stoica, preşedintele BVB.

SSIF, consultant pentru listare

Primul pas pe care o companie trebuie să îl facă pentru listare este să se adreseze unei firme iniţiatoare (societate de servicii de investiţii financiare - SSIF). Societatea iniţiatoare va familiariza viitorul emitent cu activităţile specifice pieţei de capital, cu reglementările BVB şi cu legislaţia impusă. În acelaşi timp, SSIF-ul trebuie să reprezinte compania în vederea admiterii la tranzacţionare, să depună la Bursă documentaţia necesară susţinerii cererii de admitere la tranzacţionare şi să verifice conţinutul documentelor depuse de emitent. Pentru listarea la prima Categorie a Bursei, emitentul trebuie să aibă valoarea capitalurilor proprii din ultimul exerciţiu financiar de cel puţin echivalentul în lei a opt milioane de euro, să fi obţinut profit net în ultimii doi ani de activitate şi să prezinte un plan de afaceri pentru cel puţin următorii doi ani calendaristici.

Companii de telecomunicaţii, la Categoria a III-a

Pentru emitenţii care vor să intre la Categoria a II-a, valoarea capitalurilor proprii din ultimul exerciţiu financiar trebuie să depăşească cel puţin două milioane de euro, iar pentru Categoria a III-a - un milion de euro. În acelaşi timp, Codul bursier fixează profilul companiilor vizate de ultima categorie: acestea trebuie să fie societăţi comerciale dinamice, inovatoare şi cu potenţial de creştere. De asemenea, este de preferat ca acestea să aibă, în principiu, în obiectul de activitate, dezvoltarea de tehnologii noi şi implementarea acestora în domenii precum medicina, biotehnologia, agrotehnologia, telecomunicaţiile sau informatica. Bursa va administra şi un sistem alternativ de tranzacţionare, pentru care, în momentul de faţă, este aşteptat acordul din partea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM). "Până când vom primi acordul din partea Comisiei, societăţile de pe ATS se tranzacţionează pe vechile reguli ale Bursei Electronice Rasdaq", spune preşedintele BVB.

De ce nu vin companiile la Bursă?

Cu toate că, din punct de vedere al reglementărilor, operatorul pieţei de capital din ţara noastră susţine că asigură toate condiţiile pentru primirea de noi emitenţi, companiile sunt, încă, reticente în luarea unei astfel de decizii. Motivele pentru care companiile nu vin la cota bursei sunt variate. "De exemplu, unele companii multinaţionale sau care au ca investitor strategic o firmă mare se finanţează prin firma-mamă sau prin holdingul din care fac parte. O parte din firme aleg finanţarea tradiţională, prin sistemul bancar, iar alte firme pur şi simplu nu au ambiţii de dezvoltare", explică Septimiu Stoica.

În ultimii trei ani, doar patru companii s-au listat la BVB prin ofertă publică iniţială (IPO): SSIF Broker, Vrancart Adjud, Flamingo Bucureşti şi Transelectrica. La cota Bursei a vrut, anul trecut, să ajungă şi operatorul de cablu CCC Blue Telecom, a cărei ofertă de acţiuni nu s-a bucurat însă de succes. Din oferta publică derulată în perioada 17 noiembrie-15 decembrie au fost subscrise doar aproximativ 10% din acţiuni. Tot în luna decembrie 2006 s-a desfăşurat şi oferta publică primară de vânzare a acţiunilor Alumil Rom Industry, în valoare totală de 28,75 milioane de lei, ofertă suprasubscrisă de peste 16 ori. În cazul ultimei oferte, decontarea acţiunilor către investitori a fost amânată de două ori, iar CNVM a aplicat brokerilor şi caselor de brokeraj amenzi de 29.000 de euro pentru nerespectarea prevederilor din prospectul de ofertă.

Condiţii generale pentru admiterea la tranzacţionare:

Emitentul care solicită admiterea acţiunilor la tranzacţionare în ringul bursier trebuie:

n să fie o societate comercială care a încheiat o ofertă publică de vânzare de acţiuni, în vederea admiterii la tranzacţionare, în baza unui prospect de ofertă sau unul întocmit în vederea admiterii la tranzacţionare aprobat de CNVM;

n să fie înfiinţată şi să îşi desfăşoare activitatea în conformitate cu prevederile legale în vigoare;

n să fi funcţionat în ultimii trei ani anterior solicitării de admitere la tranzacţionare şi să fi întocmit şi comunicat situaţiile financiare pentru aceeaşi perioadă, în conformitate cu prevederile legale;

n să depună la BVB, prin intermediul Societăţii iniţiatoare, toate documentele cerute;

n să plătească tarifele datorate BVB în conformitate cu regulile acesteia şi să nu aibă datorii faţă de Bursă;

n să desemneze două persoane care vor menţine legătura permanentă cu BVB;

n să adere la condiţiile şi termenii Angajamentului de admitere şi menţinere la tranzacţionare a acţiunilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite