Doar 12 firme din 100 fac producţie industrială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comerţul şi serviciile predomină, iar cererea de mărfuri creşte exploziv. Industria, care dă produselor cea mai mare valoare adăugată, este domeniul unde se regăsesc doar 12,3% din totalul companiilor româneşti.

Cu toate că valoarea comenzilor ferme, reprezentând cererea de mărfuri industriale, a crescut de câteva ori în 2007 faţă de anii precedenţi, producţia autohtonă este realizată de numai 61.463 de firme, reprezentând 12,3% din totalul de aproape 500.000 de companii existente.

Potrivit datelor raportate de Institutul Naţional de Statistică, peste 40% din companii au comerţul ca obiect principal de activitate şi 36% activează în domeniul serviciilor. În sectorul de construcţii se regăsesc 46.925 de firme, reprezentând aproape 10% din total.

Cerere mare, producţie mică, importuri masive

Având în vedere creşterea explozivă a cererii de mărfuri şi producţia industrială care creşte tot mai timid, ajungem automat la concluzia că restul necesarului se acoperă din importuri. De aici vine adâncirea deficitului comercial (decalajul dintre importuri şi exporturi), care în final a dus la sufocarea companiilor industriale autohtone.

Nu e de mirare, astfel, că statisticile oficiale arată cum predomină sectorul comerţului, atât numeric, cât şi ca valoare a cifrei de afaceri: comercianţii au realizat vânzări de peste 320 de miliarde de lei în 2007, în timp ce industriaşii – numai 262,5 miliarde de lei.

În ceea ce priveşte numărul de salariaţi, raportul se inversează: aproape 40% din forţa de muncă este absorbită de industrie şi numai 22,6% lucrează în comerţ. Sau, altfel spus, unei întreprinderi din industrie i-au revenit în medie circa 28 de salariaţi, iar uneia din comerţ doar cinci salariaţi.

În servicii se investeşte cel mai mult

Valoarea cea mai mare a investiţiilor realizate în 2007 se regăseşte la prestatorii de servicii, cu un total de peste 51 de miliarde de lei. În comerţ s-a investit cel mai puţin, respectiv 24,3 miliarde de lei, reprezentând 16,6% din totalul investiţiilor, în timp ce în industrie s-au alocat aproape 47 de miliarde de lei (32% din total).

În fine, valoarea adăugată brută la costul factorilor de producţie a fost obţinută, în 2007, în proporţie de 40,2% în industrie, 10,9% în construcţii, 20% în comerţ şi 28,9% în servicii..

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite