50.000 euro, depozitul garantat de statele UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană, reuniţi la Luxemburg, au decis ieri să ridice pragul minim de garantare bancară în caz de faliment, pentru depozitele cetăţenilor, de la 20.000 la 50.000 de euro.

“Statele sunt de acord să extindă protecţia depozitelor populaţiei până la un nivel minim de 50.000 de euro, în condiţiile în care multe state membre ale Uniunii Europene sunt hotărâte să urce plafonul cel puţin până la 100.000 de euro”, au declarat, ieri, surse europene citate de AFP.  Decizia luată la Luxemburg va obliga fiecare stat UE să garanteze minimum 50.000 de euro, însă va lăsa libertatea unor ţări să mărească plafonul şi mai mult, în funcţie de posibilităţi.

Românii, asiguraţi şi la 20.000 de euro

Acordul este mai puţin ambiţios decât cel iniţial, care prevedea o majorare a plafonului minim până la 100.000 de euro. Decizia celor 27 reprezintă prima măsură comună concretă luată de ţările UE, de la izbucnirea crizei financiare globale.
Primele măsuri concrete de protecţie a economiilor persoanelor fizice din Uniunea Europeană pe fondul crizei globale vor fi aplicate, în cazul aprobării finale, şi în ţara noastră.

Totuşi, reprezentanţii băncii centrale consideră că pragul minim actual de 20.000 de euro acoperă aproximativ 95% din deponenţi. “Atât timp cât nu sunt probleme cu băncile din România, nu văd nicio dificultate în aplicarea acestei modificări. Oricum, sistemul bancar românesc este destul de solid. Totul este teoretic în momentul de faţă”, a declarat, pentru „Adevărul“, consilierul guvernatorului BNR, Eugen Rădulescu.

Valoarea depozitelor medii ale românilor este cu mult sub pragul minim de 20.000 de euro. “În primul semestru, depozitul mediu era de 1.100 de euro pentru persoanele fizice şi de 10.000 pentru cele juridice”, subliniază Alexandru Matei, directorul adjunct Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDSB).

La începutul acestei săptămâni, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a subliniat faptul că banca centrală este pregătită să ia măsuri similare cu cele adoptate în celelalte state UE în cazul înrăutăţirii situaţiei financiare a României, inclusiv prin furnizare de lichiditate şi întărirea schemelor de garantare a depozitelor. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite