Cât mai durează criza?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţia din economie nu va reveni la normal mai devreme de 1-2 ani. În condiţiile în care efectele crizei mondiale se resimt tot mai mult şi în economia reală românească, analiştii locali par tot mai preocupaţi de această situaţie.

Reducerea cererii de pe principalele pieţe de export din zona euro a determinat ajustări ale producţiei, dar şi disponibilizări în industrie. Analiştii economici estimează că situaţia nu va reveni prea curând la normal.

 “Efectele crizei financiare internaţionale au început să se mute în economia reală a României şi situaţia nu se va normaliza în mai puţin de 1-2 ani”, consideră Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

De aceeaşi părere este şi Florin Dolea, directorul Pioneer Asset Management, care crede că este posibil ca, din a doua parte a lui 2009, “lucrurile să se liniştească şi banul să circule mai bine”.

În ceea ce priveşte piaţa de capital, aceasta ar putea să se stabilizeze mai devreme, chiar dacă preţurile din piaţă vor rămâne scăzute, iar lichiditatea restrânsă, apreciază Răzvan Paşol, preşedintele Intercapital Invest.

Mediul de afaceri se poate revigora

Deşi economia românească abia încasează primele lovituri ale crizei, iar 2009 se anunţă un an dificil, companiile care vor reuşi să depăşească această perioadă vor deveni mult mai puternice.

“După un an 2009 dificil, companiile care vor reuşi să treacă peste aceste probleme vor fi mult mai performante”, consideră Lucian Anghel, economistul-şef al BCR. De aceeaşi părere este şi Florin Dolea, care consideră că, deşi vor fi exista scăderi, poate chiar dramatice, de profitabilitate, perioada dificilă va revigora mediul de afaceri românesc.

De asemenea, perioada următoare ar putea constitui şi un şoc social, având în vedere faptul că România nu este obişnuită cu un nivel ridicat al şomajului.

Analiştii văd taxe mai mari

Ca soluţie pentru majorarea veniturilor bugetare, noul guvern va apela la creşterea taxelor, preconizează analiştii. Alternativa acestei măsuri este o corecţie prin inflaţie şi curs.

 “Avem de ales între taxe mai mari şi inflaţie mare şi depreciere de curs”, consideră Ionuţ Dumitru. Totodată, Radu Crăciun, directorul de investiţii al Interamerican Pensii, şi Florin Ilie, director al ING Securities, consideră că majorarea TVA este soluţia cea mai potrivită, pentru că măsura ar descuraja consumul, iar taxa este mai uşor de încasat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite